С осезателната промяна на времето навън,

нас, родителите на новородени и на малки деца, ни обхваща безпокойство, дори сериозна тревога, за това как ще посрещнем настъпващия хладен, а по-късно, и студен сезон. Оказва се, че е цяла наука да разберем как бебето ни реагира на температурните промени – кога му е студено и кога му е горещо и съответно как ние да реагираме и да го обличаме. За жалост, от личен опит се убедих, че вътрешното майчино усещане за дискомфорта на малката ни рожба не е достатъчно.

А тревогите и притесненията около състоянието и комфорта на бебето,

често пъти могат да ни направят лоша услуга. В неоснователните си страхове, от една страна, можем да прекалим с дрехи и завивки тъкмо тогава, когато не е необходимо, и с това да доведем до прегряване на крехкото телце.

Така можем да предизвикаме и изпотяване

А то, на свой ред, да увеличи опасността от охлаждане. От друга – в старанието си пък да калим нашето бебе, бихме могли да дадем карт бланш за някоя и друга настинка. Преохлаждане, също така, можем да предизвикаме и при преобличане на изпотеното телце в по-хладна стая.

Ето защо, вярвам, че за да избегнем каквито и да било рискове по отношение на здравето на нашето бебе, е от изключително значение да знаем и да прилагаме някои основни постулати – резултат на многовековния човешки опит в отглеждането на мъничетата ни. Това са елементарни, но всъщност изключително точни

показатели, по които бихме могли да разберем кога на детенцето му е студено и кога – топло

  • Загубата на цвят на бузките, наличието на петънца по лицето и тялото, вялост и безапетитие са все признаци, алармиращи ни за охлаждане на телцето.
    • Излишно е да се опитваме да определим общото състояние на тялото, опипвайки стъпалата или дланите. Те може да са студени или горещи, но това не е показател за общата телесна температура на детето.
    • Можем да се доверим на усещанията си за топло и студено само на областите върху нослето, на врата зад ушичките, на ръцете от лактите до раменете и на крачетата над глезените. Същите зони са хладни при по-ниска от оптималната температура, и са по-топли при презатопляне и прегряване на тялото.
    • Учестеното дишане и неспокойният сън пък са признаци за вероятен дискомфорт в резултат на виока телесна температура.
    • Важни показателни белези, подсказващи ни, че на бебето му е твърде горещо, са и изпотеното вратле и зачервеното личице.

    Ето защо е нужно, на първо време, да бъдем бдителни, да наблюдаваме по всяко време състоянието и настроението на нашите мъничета, да не се тревожим излишно и постоянно за рожбите си. Защото с това можем да навредим на себе си, и най-вече на самите тях. И не на последно място – да бъдем информирани относно всяка една негативна ситуация – за това как да я избягваме или как да я преодоляваме.