Като всяка майка, с настъпването на момента, когато храната от масата на възрастните постепенно навлиза в менюто на бебето, редно бе да се заинтересувам

за рисковете и опасностите, които тя носи

Един от най-честите проблеми, свързани със здравословното хранене, е наличието и високото съдържание на нитрати в почти всичко, което ядем.

Ето някои основни сведения за това така нежелано, но често срещано химично съединение в храната ни:

Нитратите са най-необходими при процеса на образуване на хлорофила при всички растения

А благодарение на хлорофила протича най-важният за тях жизнен процес – фотосинтезата. Ето защо растения, в това число плодове и зеленчуци, изцяло без нитрати не съществуват.

За да се осигурят по-големи количества и по-високи добиви, човечеството в отглеждането на земеделските култури от известно време си служи с неорганични торове, предимно нитрати. В резултат се получават наистина богати добиви, но за жалост продуктите са с недопустимо и вредно за човека високо съдържание на нитрати.

Проблемът е, че приети в човешкия организъм,

нитратите се превръщат в нитрити, които от своя страна при висока концентрация, свързвайки се с хемоглобина, могат да предизвикат задушаване.

Ето защо Световната здравна организация е определила безопасна норма,

т.е. максимално съдържание на нитрати, което не бива да надхвърля 3,60 мг на килограм човешко тегло. Което, ако си преведем, ще рече, че за един 70 килограмов човек безопасното количество милиграми са около 250.

Независимо от въведения контрол, за да се предпазим от недобросъвестни производители и търговци, е хубаво да знаем, че

съществуват някои белези, които не могат да бъдат скрити и замаскирани:

  • За предпочитане са не толкова големи и воднисти плодове и зеленчуци.
  • Същeвременно добре е да избягваме по-младите и неузрели такива.
  • Всъщност най-богати на нитрати са листните растения – марули, зеле, спанак, репи, картофи, моркови и т.н. Т.е. – тези, които имат по-голяма листна маса или са в по-пряк контакт с почвата. Но това не означава, че трябва да лишаваме малчуганите от тях. Достатъчно е при избора им да предпочитаме по-дребничките, с по-ситни листенца, да ги мием обилно, а кореноплодите да белим старателно.

Любопитен факт е, че най-опасни поради високо съдържание на нитрати могат да бъдат месото (най-вече сланината), както и водата, когато съдържанието им в нея надхвърля над 50 мг/л.