Още от бременността бъдещата майка започва да получава непоискани съвети за здравето си и грижите за бебето. Напътствията, хапливите коментари и неразумните въпроси продължават и когато бебето се роди. Всяка разходка в парка е съпроводена от любопитните погледи на хората, насядали на припек по пейките, които закачливо питат на кого прилича бебето, дали не му е студено без шапка и кърмите ли още. Детето, което вече може да ходи и да изговаря кратки думички, най-често е питано от непознати на колко годинки е, а отговорът е последван от радостно, окуражително ръкопляскане. Най-безумният въпрос обаче идва, когато детето е на 4-5 годинки. Тогава то може да отговаря достатъчно пълно, да мисли и да анализира. И идва най-безумният въпрос:

Кого обичаш повече - мама или тате?

Това е възможно най-погрешният избор, който може да накарате да вземе едно дете. Всъщност няма никакви логични причини този избор изобщо да съществува. То може да избира кой е любимият му обяд - пилешка супа или сотирани картофи; да преценява коя песничка обича повече - "Хей, ръчички" или "Twinkle, twinkle little star", но обичта към мама и тате не може да се дели. 

За детето двамата родители са колкото различни, толкова и еднакви. И именно това ги прави незаменими. 

Като добавим и факта, че този въпрос се задава, не защото някой толкова се интересува от отговора, а просто за запълване на времето, неговата стойност съвсем намалява. Не оставяйте детето дори за миг да се замисля кой е правилният отговор. Защото на така зададения въпрос правилен отговор всъщност няма. Мама приготвя палачинки за закуска, облича на детето хубавата розова рокля, прави прекрасна прическа. Татко пък може да го вдигне и да докосне тавана или да поритат заедно футбол в парка. Тези действия са разнопосочни, но всички са с една основна цел - грижа и добро настроение за детето. 

Как да реагирате, ако някой зададе проблемния въпрос на детето ви?

Отговорете вместо него, възможно най-бързо. Така ще го извадите от конфузната ситуация.

Намерете дипломатичен отговор, а именно - нито едно от двете - "Обича най-много плюшеното си мече".

Задайте контра въпрос - А вие лявата или дясната си ръка харесвате повече?

Възможно е детето да се чувства объркано. Поговорете с него, когато сте на спокойствие вкъщи.