Пролетната ваканция е към края си. Училището зове, а след още някоя и друга седмица идват матурите. Независимо обаче дали вашето дете го очакват големите изпитания на ума и знанията в края на учебната година или не, тестовете дебнат от всеки ъгъл на училищното му ежедневие. Предлагаме няколко съвета, към които ако всеки родител подходи с внимание, ще помогне и допринесе за успешната подготовка на детето си в училище.

60 неща, които правят ходенето на училище готино >>

1.Отбележете в календара деня на най-близкия предстоящ тест в училище на детето ви

Ако имате повече от едно дете, използвайте маркери с различен ярък цвят, с които да отбележите дните на предстоящите им тестове в календара. Колкото календарът е по-голям и поставен на централно място, толкова по-добре! Детето ви почти постоянно ще спира погледа си върху ярко оцветената дата, когато преминава покрай него. Това от своя страна ще напомня непрекъснато на малкия ученик за предстоящия изпит, стимулирайки и амбицирайки го да се подготви по-отрано за него.

2. Научете децата си на тактики и стратегии за успешно вземане на изпитите. Ето няколко изпитани трика:

Научете детето си да чете упътванията
Звучи просто, но много деца се втурват към въпросите, без да обръщат внимание на упътването към всеки един от тях. Това няма да е проблем, ако ученикът е добре подготвен и отлично познава материята. Но ако среща затруднения, запознаването му с подробностите, описани в упътването, определено ще му помогне, като го насочи към правилната посока.

Използвайте стратегията на изключването
Подскажете на малчугана първо да елиминира всички онези отговори, за които е сигурен, че са грешни и едва тогава да насочи ума и познанията си към останалите.

Научете детето си да мисли критично
Направете примерен тест вкъщи. Посочете грешен отговор и помолете детето си да разсъждава само над него. После посочете верния, без да му казвате, и отново подканете малкия ученик към разсъждения. Това е чудесен начин да научите мъника да мисли гъвкаво и критично, да провокирате въображението и жаждата му за знания.

3.Стимулирайте любопитството и любознателността у детето си

Опитайте се да превърнете всяко задължение на детето ви, било то в училище или вкъщи, в интересно и забавно занимание. Не допускайте малчуганът да чувства натиск и задължение, когато дойде време за домашното. Бъдете в час с предметите, които той изучава в училище, както и с темите и задачите за домашна работа. Запознавайте се предварително с тях. Задавайте въпроси на мъника и го провокирайте сам да се впуска в издирването на отговорите. Така ще съумеете да засилите и поддържате у детето си любопитство и любознателност.

На зелено училище из тайните на живота >>

4.Нахранете стомаха му, за да нахраните ума му

Безспорна истина е, че храната е от изключително значение детето да се развива добре както във физическо, така и в умствено отношение. Освен добрата подготовка на детето ви не по-малко значение за успешното му представяне на изпитния тест в училище има и пълноценната храна. Известно е, че качествената закуска, яйцата, ядките, рибата, пълнозърнените храни и някои плодове, като авокадото и боровинките например, оказват особено благотворно въздействие върху умствената дейност и паметта.

5.Разпитвайте детето си в края на деня какво ново е научило в училище

Питайте малкия ученик вечер как е минал денят в училище, какво ново е научил, какво го е впечатлило от изучаваните в клас предмети. Покажете му, че живо се интересувате от темите и уроците, които учи, от всичко ново, което го е заинтригувало и развълнувало в клас. Дори и да не го е впечатлило нищо в същия този ден, отношението ви ще провокира у мъника повече интерес и внимание, повече любопитство и любознателност към предметите в училище.

Училище "Живот” >>