Михаела е на 16 години.
Михаела не харесва името си.
Не, не я тормозят съучениците й. Тя е от красивите момичета, които всички обичат и искат да са в тяхната компания. Михаела харесва всичко в себе си – усмивката си, тъмната коса, дори бенката под дясното око. Но не харесва името си.

Родителите й са достатъчно демократични (или пък незаинтересовани), за да й разрешат да го смени. И тя го прави.

Няколко месеца след сериозния семеен разговор Михаела вече официално се казва... Никол.

В началото съучениците й се бъркат и продължават да я наричат Мише, но с времето свикват. Никол скъсва с гаджето си и си намира нов приятел. Млад адвокат със собствен апартамент, който е луд по усмивката й. Не след дълго дори заживяват заедно и започват да обзавеждат мястото си според личния им вкус. И най-вече този на Никол.

Никол е прелестна в черната си прилепнала рокля и събира погледите на всички приятели на гаджето си, когато излизат. Тя е от онези нимфетки, които могат да си вземат от всеки мъж това, което поискат, без той дори да разбере. Ще го направи меко, закачливо, с чар... Никол обича красивите бижута. Говори бавно. Флиртува много.

Възрастта действа на Никол така, както на повечето хора – променя мирогледа й.

На 21 години Никол е страстно запалена по йогата и музиката. Пише текстове за песни, композира и пее. Всяка тема, свързана с Индия й е интересна. Заменя тесните секси рокли с широки цветни панталони. Удобните памучни тениски се настаняват в гардероба й и стават любима нейна дреха. Когато се среща със стари приятели в близкия био магазин за здравословни храни, за кратко всички са стъписани – едва я познават.

Това се оказва един от решаващите моменти, в който Никол осъзнава, че няма нищо по-естествено и нормално от това да се върнеш към корените си. И тя се връща, като отново сменя името си с рождено даденото й.

Бидейки Михаела, тя се усеща повече в баланс и хармония със себе си. Следващата стъпка напред всъщност е стъпка назад. Тя отново официално си сменя името. По документи вече/отново е Михаела.

Този случай може да породи усмивки у много от вас или коментари, свързани с това, че жените не знаят какво искат. Но замисляли ли сте се колко енергия ни дава собственото име? Отъждествявате ли се с него? Защо постоянно сменяме професиите, адресите и интимните си партньори, а името си пазим за цял живот? При това е нещо, което ние самите дори не сме избирали...