.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Напред, назад, навътре и навън: TEDхBG 2013

LadyZone.bg | преди 5 години
Tedx - 7
Снимки: Фелия Бару и Христо Бояджиев за TEDxBG
Или кои бяха най-интересните личности и лекции на семинара за обмен на идеи - TEDxBG

Събота. 12.01. 2013. Софийска опера и балет. Поводът - TEDxBG 2013. Темата – „Посоки”. Лекторите – 19. Разходката – „Напред”, „Назад”, „Навътре” и „Навън”. Водещият – Златин Цветков - един от създателите на "ХаХаХа Импро Театър". Впечатленията – силни.

Специално за вас избрахме най-интересните според нас личности и техните идеи, които ще ви представим накратко:

Tedx - 1

Любомир Янчев: е само на 17 години, треньор по таекуондо, програмист и ученик в ЧНГ "Ерих Кестнер" в София. Освен това е първият лектор, избран чрез кастинг у нас. С много свежо и симпатично чувство за хумор Любомир представи своето изобретение – „Мелиса” – софтуер-иконом, вдъхновен от „Железният човек”. „Мелиса” може да изпълнява домакински задачи с гласова команда и планът на младежа е да се предлага безплатно. Което ние, разбира се, приветстваме.

Tedx - 5

Сърджа Попович: е сърбин, социален активист – „консултант за революции”, изпълнителен директор на базирания в Белград Център за мирни действия и стратегии Canvas и автор на концепцията за laughtivism. С жива и интересна презентация, Сърджа Попович разказа за раждането на тази всъщност изумително добре работеща концепция (той и други активисти залепили портрет на президента Милошевич върху празен варел, а всеки минувач можел да си купи правото да го удари с бухалка. Когато полицията дошла и не намерила кого да арестува, била принудена да заключи… варела). С поредица примери на laughivism в проблемни райони по света и с усмихваща реч, Сърджа показа, че да изразяваш чрез хумор гражданската си позиция е умение, което обезсилва властта така безболезнено и ефективно, както никоя друга форма на протест не успява.

Иван Мудов

Иван Мудов: е художник и използва своите 18 минути, за да говори за… времето. Е, да – и да предложи апартамент под наем, защото форматът на TED забранява използването на сцената за продажби. С чудесно чувство за хумор и интригуващо прескачане от лично към общо и обратно , Иван Мудов даде няколко примера от съвременното изкуство, които се занимават с понятието за времето и относителното му възприемане в зависимост от начина, по който се използва. Включително и неговия собствен проект.

Tedx - 3

Владимир Каладан Петков: е мениджър. Той разказа за своя експеримент, наченат месец преди събитието - да стане по-здрав и твърди, че е успял - с помощ от другите и нестихваща мотивация. За успеха, за посредствеността и защо не бива да се примиряваме с нея, за хората – дали те наистина не са способни да възприемат по-сложни послания или по-скоро имат ниски очаквания, както и за една катастрофа, която винаги може да те накара да си спомниш, че е добре да се действа сега, защото дали ще има после – това никой не знае.

Tedx - 2

Георги Камов: е човек, който търси промяна, оптимист и баща. Той направи паралел между беседковата птица, която прави впечатляващи гнезда и животът в България. Какво е общото? Че най-важното в живота е да правим именно неща, които впечатляват. С появата на една скептична „лама”, която спокойно би могла да изразява мнението на хората около нас или да е тънкия гласец някъде вътре в самия теб, той я обори и обясни защо може би най-важната част от движението напред е да преживяваш и създаваш нови и интересни "Впечатляващи неща".
 
Междувременно, вижте една от чуждите лекции, които бяха излъчени в рамките на TEDxBG 2013:

 

Tedx - 6
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?