Трите най-големи български фолклорни състава - емблеми в музикалното и танцовото ни изкуство - ансамбъл "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", ще стъпят на една сцена, за да премерят сили в "Нощ на ансамблите" 2017. За трети пореден път трите ансамбъла се сливат в един спектакъл, за да покажат красотата на българския фолклор. Събитието е единствено по рода си и събира най-добрите танцьори, певци и инструменталисти на една сцена в ритъма на истинска българска фолклорна музика.

На спектаклите в зала 1 на НДК в София (13 ноември) и в Дворец на културата и спорта - Варна (15 ноември) ще се включат над 150 души - танцьори, певци и музиканти, които ще се надиграват в едно зашеметяващо шоу. Участниците ще сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и ще излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да се съберат накрая заедно за общо изпълнение. 

Ансамбъл "Филип Кутев" 

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето огромното многообразие на традиционния български фолклор, представяйки го чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли не само в България, но и по света. От създаването си до днес ансамбъл „Филип Кутев” е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл "Тракия"

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите на ансамбъл „Тракия“ представят по неповторим начин огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за този неувяхващ заряд и младежко излъчване на ансамбъла винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. 

Ансамбъл "Пирин"

Ансамбъл „Пирин” е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 г, ансамбъл „Пирин” е изнесъл над хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в целия свят. В своята творческа биография и репертоар ансамбъл „Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други. 

Билети за спектакъла „Нощ на ансамблите“ вече са в продажба на цени от 15 до 40 лева. Могат да бъдат закупени ексклузивно в интернет на www.ticketportal.bg, както и в Билетен център НДК и касата на ДКС – Варна.