.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

"Нормални хора" - какво е да си млад и влюбен в съвременния свят

LadyZone | преди 1 седмица
Сали Руни
Снимка: Еднорог
Прочетете откъс от романа на Сали Руни, най-младата носителка на престижната литературна награда "Costa"

Колко сложна може да бъде любовта между двама души, млади и интелигентни, в съвременния свят? Ще се огънат ли под обществения натиск за "нормалност", рискувайки щастието си? Своя елегантен отговор на тези въпроси предлага Сали Руни, най-младата носителка на престижната литературна награда "Costa" за най-добър роман с "Нормални хора". Българските читатели вече имат възможността да намерят в книжарниците заглавието, което британският "Гардиън" определя като "бъдеща класика", а "Esquire" - "Прозрения за това какво е да си млад и влюбен в наши дни."

Мариан и Конъл учат в гимназия в малко градче в западна Ирландия. Тя живее в богат дом, а той е представител на средната класа. И двамата изпитват симпатия един към друг, но упорито я крият - от света, а сякаш и от себе си. Причините не се назовават директно, те се подразбират. Социалните норми и класовите различия поставят толкова категорични рамки за "нормално поведение", че на повечето от нас не ни хрумва да ги прекрачваме. Направим ли го, следва наказание...

Сали Руни
Снимка: Еднорог

Историята проследява лутането на Мариан и Конъл по пътя на съзряването им. Те ту са заедно, ту се разделят, в най-трудните моменти от живота си търсят подкрепа в другия, а след това отново се отдръпват. В този непрестанен водовъртеж от събирания и раздели опознаваме двамата - с травмите от миналото им и непосилната тежест на съвремието. 

Прекрасно изградените диалози, на които Сали Руни е истински майстор, ни въвеждат леко в някои от основните теми в книгата - самотата, депресията, домашното насилие, стремежът към справедливост, любовта, която никога не бива да приемаме за даденост.

"Нормални хора" е дълбоко психологически роман, който ярко обрисува проблемите на съвременните млади хора. Той е подходящ както за младите хора, на които сблъсъкът с живота на възрастни тепърва предстои, така и за всеки читател, който обича сериозната проза, лишена от претрупаност и претенциозност. 

Или "слънчева и проницателна, непресторена, но пълна с мъдрост и сила на чувствата... Книгата засяга класови проблеми, политика и динамиката на битки за надмощие, изпълнена е с блестящия, остроумен диалог, познат на почитателите на Руни", както пишат за книгата от "Vogue".

Сали Руни
Снимка: Еднорог

Сали Руни е родена през 1991 г. в Ирландия. Завършва американска литература в колежа "Тринити" в Дъблин. Нейни произведения са публикувани в "Ню Йоркър", "Ню Йорк Таймс", "Гранта" и "Лъндън Ривю ъв Букс". През 2017 година печели наградата на "Сънди Таймс" за млад писател на годината, а през 2018 г. с втория си роман, "Нормални хора", става най-младата писателка, печелила престижната литературна награда "Коста".

Прочетете откъс от "Нормални хора" от Сали Руни, която излиза от издателство "Еднорог" в превод на Боряна Джанабетска. >>>

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?