По случай Международният ден на книгата решихме да ви припомним защо четенето е толкова чудесен навик.  Открихме цели 7 причини да не пропускате да отворите книжка - в леглото, на терасата, в парка, докато пътувате към работа или където ви се прииска:

1. Стимулира въображението

Всички обичаме да гледаме филми и телевизия, но когато четем книга се налага да използваме собственото си въображение, за да си представим героите и обстановката, в която се намират. Авторът помага да схванем идеята с описанията си, но в крайна сметка нашите собствени възприятия създават средата и вдъхват живот на главните персонажи. Без значение от възрастта ни, винаги е важно да държим въображението си будно, а книгите стимулират и ума.

2. Предлага бягство

Ако сте имали тежък ден и се чувствате изморени, тъжни и депресирани, да се потопите в някой хубав роман е чудесен начин да забравите за проблемите си - поне за малко. Ако например гледате телевизия, можете и да го правите с едно око, а умът ви все още да прехвърля всички неприятни неща. Книгата от своя страна изисква пълна концентрация в историята на героите си.

3. Информира

Ясно е, че благодарение на интернет всичко, което ви интересува, е на три клика разстояние. Но нещата, които ще научите в контекста на книгата, която четете, ще запомните за по-дълго време. Обяснението е просто - когато даден факт е част от интригуваща история, умът ви по-лесно я запаметява.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

4. Обогатява речника ви

Хората, които четат, имат доста по-голям запас от думи от останалите, които не го правят. Защо е важно да имате богат речник? Дори и да не сте писател, журналист или говорител, ще можете да се изразявате по-добре - когато например описвате чувствата си или когато споделяте някаква интересна информация. Докато четете, често попадате на думи, които никога не сте виждали преди, но контекстът помага да разберете какво означава и много скоро неусетно вече са част от речта ви.

5. Книгите често са по-добри от филмите

Има и изключения, но повечето книги са по-добри от екранизациите си. Докато един филм може да е максимум 2 до 3 часа, книгите не са ограничени от времето и могат да разкажат историите си, да развият персонажите или да опишат по-подробно случки, за които не остава място във филма. Обикновено хората разбират по-добре героите в книгите, отколкото във филмите.

6. Тишина

Можете да четете абсолютно навсякъде, без да притеснявате хората наоколо. Четенето е страхотен начин да уплътните времето си, без да пречите на никого - в леглото до любимия, в метрото, в парка, в колата на път за някъде...

7. Дава добър пример

Независимо дали сте нечия майка, сестра, леля, братовчедка или ментор, винаги някой гледа какво правите. Ако хората, за които сте пример, ви виждат да четете, това ще ги окуражи да направят същото. Четенето отваря вратите към нови светове и е жалко да се смята за задължение. Затова - бъдете добрият пример и покажете, че четенето може да е наистина забавно и изобщо не бива да се прави на сила.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos