5 ноември е специална дата. Тогава е рождения ден на любимия ви сайт LADYZONE.BG. Интересен факт е, че женският и лайфстайл сайт на bTV Media Group се появява в Световния ден на мъжете. 

Празникът е въведен по идея на бившия президент на Русия Михаил Горбачов. За първи път денят е отбелязан през 2000 година. В България „Денят на мъжа“ се чества за пръв път през 2011 г. В някои държави – Тринидад и Тобаго, САЩ, Великобритания, Ямайка, Австралия, Индия, Сингапур, Малта и ЮАР, празникът се чества на 19 ноември.

А ето и още любопитни факти за тази дата:

Снимка: iStock

Нощта на Гай Фокс или „Нощта на огньовете“ и „Нощта на фойерверките“.

Отбелязва се предимно във Великобритания. Гай Фокс е член на Барутния заговор. Той е арестуван, докато пази експлозиви, поставени от заговорниците под Камарата на лордовете. Тогава католическите заговорници възнамерявали да убият протестантите – крал Джеймс I и неговия парламент. Кралят обаче оцелява. В негова чест хората палят огньове из Лондон. Месеци по-късно Законът налага 5 ноември като публичен ден на благодарност за провала на заговора.

Национален ден на червенокосите

Червената коса има своя митологичен произход. Тя е обичайна за Ирландия. Говори се, че когато човек види ирландска червенокоса, тя със сигурност има норвежка кръв. Червената коса е привнесена в Ирландия от викингите.

Снимка: zara

В миналото на червената коса не се е гледало с добро око. Има различни разбирания за червенокосите, като едно от тях е, че нямат душа. Друго вярване е, че червеното в косите е от огньовете на ада. Самата Клеопатра е смятана за червенокоса. Тя е позната като яростна жена, манипулатор и не на последно място управлявана от страстите си.

Денят на „Обичайте червената си коса“ е повод за наслада на силата и красотата, които често се свързват с тях.

Архангелова задушница

Архангеловата задушница предхожда винаги големия празник на св. Архангел Михаил. Във всеки православен храм се отслужва панихида за починалите близки.

Ден на американския футбол

Известен само като „футбол“ в САЩ и Канада, американският футбол съществува от края на 1800 г. Първият официален футболен мач в САЩ се играе между отбора на Rutgers College и отбора на Princeton College, и двете училища в Ню Джърси.

Как празнуват този ден:

  • Посещават мач по американски футбол
  • Гледат мач на американски футбол по телевизията
  • Играят американски футбол

Световен ден на Numbat

Дребният бозайник е малко торбесто животно, което някога се е срещало в Южна Австралия. Сега е ограничен до няколко изолирани джоба в Югозападна Западна Австралия. Днес видът с по-малко от 1000 популация и е застрашен от изчезване.

Ден на металурга

Обявен е за професионален празник през 1963 г. Металургичният комбинат "Кремиковци" в България е открит през 1967 г. на същия ден. 

Международен ден на ромския език

Ромите в Европа празвуват на 5 ноември своя език. Около четири милиона по света говорят ромски. Езикът се предава през поколенията главно в устна форма. 

Рожденни дни на 5 номеври освен ladyzone имат още:

  • певецът Красимир Аврамов
  • Кубрат Панагюрски – син на Симеон Сакскобургготски
  • рок певецът Брайън Адамс
  • певецът Кевин Джонас