Tя е Раиса Максимовна - усмихнатата жена до Михаил Горбачов, което демонстрира изисканост в избора на облекло на публичните си изяви. 

НЕТИПИЧНО

През 1978 г. Горбачова започва работа като преподавател в Московския държавен университет и изнася лекции в московския клон на дружество "Знание". Няколко години по-късно започва да придружава съпруга си (по това време вече генерален секретар на ЦК) при всички командировки и официални пътувания.

По онова време подобно поведение на съпруга на партиен лидер е било нетипично. Законните спътници на висшите служители и политици са се пазели в сянка, не са давали интервюта, често дори никой не е знаел  имената им. Освен това снимките им никога не са попадали в тогавашната преса. Но не така стои въпросът с Раиса Максимовна.  

Снимка: Getty Images

СТИЛ

Макар да е известна със стила си, през първата половина на 80-те години на ХХ век първата дама на Съветския съюз допуска някои грешки в избора на облекло за официални приеми в чужбина, които впоследствие са отразени с бурни коментари в западната преса. През 1984 г., когато е за първи път в Обединеното кралство със съпруга си по покана на Маргарет Тачър, Раиса Максимовна буквално всеки ден е с различно кожено палто.

Снимка: Getty Images

На един от вечерните дипломатически приеми тя носи рокля от брокат с открити златни сандали. Още на следващия ден британските вестници са пълни със статии и снимки, показващи, че правилата за обличане са били нарушени.

След този инцидент стилът на Горбачова става доста по-издържан, но тя не губи от своята автентичност. Ниска на ръст, тя е винаги с дискретен грим и оформена коса.

Съпругата на Михаил Сергеевич избира Тамара Макеева измежду 60 дизайнери на модна къща "Кузнецкия мост". Именно там се създават прочутите костюми и рокли на първата дама.

Съпругата на известния политик скоро намира благоволението на Запада. Специално за Раиса Максимовна са направени тоалети от водещите моделиери на европейската мода от онова време - Ив Сен Лоран и Пиер Карден. 

ЛЮБОВ И СМЪРТ

В началото на 1999 г. здравето на Раиса Максимовна започва да се влошава. През юли специалисти от Института по хематология поставят на Горбачова диагноза левкемия.

Лекарите твърдят, че съпругата на бившия съветски генерален секретар е страдала от заболявания на кръвта, дължащи се на постоянен стрес и с усложнения от други хронични заболявания. Сред тях са и последиците от радиационното облъчване, което първата дама получава по време на пътуване до атомната електроцентрала в Чернобил малко след аварията там.

Снимка: Getty Images

В лечението на жената се включват най-добрите лекари в Русия и Германия. Няколко дни след обявяването на диагнозата Горбачова е преместена в германска болница в Мюнстер. Там германските лекари в продължение на два месеца се борят да спасят Раиса Максимовна от рак. Планирана е трансплантация на костен мозък, като донор е сестра ѝ Людмила Титаренко.

Състоянието на Горбачова обаче внезапно се влошава и операцията трябва да бъде прекратена. На 20 септември 1999 г. Раиса Максимовна умира. Като причина за смъртта се посочва рак, който не може да бъде излекуван. Бившата първа дама умира на 67 години.

Погребението на Горбачова е на 23 септември, а на него се събират хиляди хора, дошли да се сбогуват. Сред тях са Владимир Путин, Елцин, Хелмут Кол и други политици и общественици.

Снимка: Getty Images

Гробът на Раиса Максимовна се намира в Новодевическо гробище в Москва. Година по-късно на това място е издигнат паметник. 

Михаил Горбачов надживява съпругата си с повече от 2 десетилетия - президентът на СССР умира през август 2022 г. Здравето на политика се влошава значително през последните години от живота му поради проблеми с бъбреците. Той ще бъде погребан до съпругата си. 

ЗАД ВСЕКИ УСПЯЛ МЪЖ СТОИ ЕДНА СИЛНА ЖЕНА. ЕТО 3 ДОКАЗАТЕЛСТВА: