Поредният скандал в Холивуд с расова насоченост се разрази покрай избора на израелската актриса Гал Гадот да изиграе ролята на легендарната египетска владетелка Клеопатра. Някои смятат, че изборът на звездата от „Жената чудо“ е поредният пример за „избелване“ (whitewashing) в киноиндустрията, когато персонаж с по-тъмен цвят на кожата е представен като бял (това е различно от „блекфейс“, когато бял актьор се гримира, за да изглежда по-тъмен). Но знаем ли всъщност каква е била Клеопатра по произход?

Снимка: Getty Images

Проблемът идва от там, че много хора очакваха ролята на египтянката да бъде поверена на актриса от Африка или от Близкия изток. Гал Гадот, която е родена в Израел, но има европеидни черти, не се вписва в представите на много хора за това как е изглеждала Клеопатра.

„Защо не може една ЕГИПЕТСКА актриса да играе ролята на ЕГИПЕТСКА кралица“, питат потребители на социалните мрежи, подразнени от решението на студиото да сложи Гал Гадот в главната роля.

Снимка: Getty Images

От друга страна, според някои историци Клеопатра е имала гръцки произход, което прави избора на Гал Гадот подходящ.

Типично за времето, в което живеем и в което не знаеш кого ще обидиш… като се обидиш, някои интернет потребители заподозрях антисемитизъм в критиките срещу родената в израелския град Петах Тиква актриса.

Повечето историци не отделят толкова внимание на избора на актриса, колкото на други елементи от предстоящия филм. Според египтоложката София Азиз най-важното е образът на Клеопатра да бъде представен достоверно. „Надявам се, че Клеопатра ще бъде представена достоверно и това няма да е поредният филм за мъжете в живота ѝ“, каза тя.

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в ролитена Клеопатра и МаркАнтоний във филма "Клеопатра" от 1963 г.
Снимка: Getty Images

Филмът за Клеопатра е поредният общ проект на режисьорката на „Жената чудо“ Пати Дженкинс и актрисата Гал Гадот. В миналото ролята на египетската владетелка се е изпълнявала от актриси като Вивиан Лий и Елизабет Тейлър.