Цветният бюст на египетската царица Нефертити, изработен от варовик, е запазил за нас красотата си в продължение на повече от 3000 години. Лицето е гримирано грижливо, веждите са коригирани и издължени, устните са изписани с нежна извивка. Много скъпоценни предмети, открити в пирамидите, са красели тоалетните масички на дамите от тази епоха – бронзови огледалца, пищно украсени съдове, в които изтънчените египтянки са пазели балсамите и упоителните с аромата си масла, художествено оформени и декорирани плочки, върху които са стривали боите, с които са се гримирали.

Снимки: Thinkstock/ Guliver Photos

Не случайно древните египтянки се славели с удивителната си хубост, изящество и грация. В Древен Египет красотата и съвършенството са били издигани в култ. Именно от там произхождат едни от най-известните козметични процедури за коса, тяло и лице с натурални съставки. И всички те са доказали във времето удивителната си сила и подмладяващо въздействие.

Прочутата вана на Клеопатра с магарешко мляко и мед

Медът е всеизвестен с антибактериалните си и противовъзпалителни свойства, които влияят благотворно и при възпалена кожа и акне. А защо магарешко мляко? Млякото на магарица е най-близо по състав на майчината кърма. Друг интересен факт за магарешкото мляко, наскоро установен от учените, е неговата способност да ускорява метаболизма. Клеопатра определено е знаела какво прави, като го е използвала не само за козметични цели, но и като лечебен елексир.

Подмладяващи маски с мед и мляко

Древните египтянки смесвали равни количества мед и затоплено мляко. Нанасяли маската върху лицата си и след известно време я отмивали. За почистване добавяли към меда и млякото сок от лимон и парче глина, предварително разтворена в лимонов сок. Слагали маската на лицето и когато изсъхнела, я отмивали първо с топла, а след това със студена вода.

Пилинг с морска сол

С пилниг от счукана морска сол и сметана обтривали телата си преди баня. За блажената вана разтваряли чашка мед и литър разтворено мляко във водата с температура 36-37 градуса.

Небезизвестната рецепта за домашна кола маска от карамелизирана захар и лимоново сок също е с египетски произход.