На всички ни е известно, че портокалите са сред храните, които са особено богати на витамин С. Това се отнася още повече за кората. Предлагаме да се запознаете с нейните удивителни приложения, някои от които дори неподозирани:

1.Тонизиращо олио за баня

Добавете малко изсушена портокалова кора или масло от нея към лосиона за тяло. Това има изключително омекотяващо и тонизиращо кожата въздействие.

2 . Освежава и пречиства въздуха

Сварете шепа изсушени портокалови кори, канела и кардамон във вода. Парата от сместа не само ще ароматизира приятно въздуха в стаята, но и благодарение на антиоксидантното си въздействие, ще го стерилизира.

Кори от портокал за чиста микровълнова >>

 

3. Овкусява и ароматизира различни блюда

Портокаловата кора притежава качеството да придава изключително свеж и екзотичен вкус и аромат както на много основни блюда и предястия, така и на най-различни сладкиши и десерти

4. Натурално козметично средство

Портокаловата кора е изключително полезна и за кожата на лицето. Козметичните й приложения не са едно или две. Тя лекува възпаления по кожата от най-различен характер, помага в борбата с тъмните петна, почиствайки и изглаждайки кожата, премахва мъртвите клетки, свива порите и хидратира кожата в дълбочина. В комбинация с мляко и извара пък, портокаловата кора е незаменимо средство за избелване.

 

5. Ефективно природно средство срещу пърхота

Достатъчно е от време на време след баня да втривате в корените на косата си парченце портокалова кора, и ще имате двоен ефект – лъскава и без пърхот коса.

6. Стимулира храносмилането

Парченце портокаловата коричка, приета заедно с храната, стимулира обмяната на веществата, подпомага функционирането на черния дроб и в същото време възпрепятства образуването на газове и киселини.

Портокалови кори за здраве, красота и още нещо >>

 

7. Отличен репелент
Втрита в кожата, портокаловата кора успешно прогонва комарите.

8. Лек срещу задух и астма

Портокаловите кори действат благотворно при респираторни проблеми. Имат отхрачващо действие и подпомагат лечението на астма.

9. Лечебна отвара Отварата от портокалови кори действа на организма изключително тонизиращо, общоукрепващо и имуностимулиращо.

10. Лек за сърцето

Консумацията на портокалови кори под най-различна форма (например като отвара или добавка към ястия) блатоприятства циркулацията на кръвта, регулира кръвното налягане и стимулира функцията на цялостната сърдечно-съдовата система.

Лимонови кори за блясък и благоухание >>

 

11. Облекчава главоболието

Портокаловите кори са сред главните стимуланти при ароматотерапията. Наред с отпускащото и успокояващо психиката въздействие, те успешно прогонват и главоболието.

12. Прогонва лошия дъх

Дъвченето на портокалова кора, а не на дъвка, има удивителното свойство да освежава устната кухина и да лекува лош дъх.

 

13. Чудесен помощник в борбата с килограмите

Портокаловите кори, освен всичко останало, са изключително богати и на фибри. което ги прeвръща в незаменим помощник в борбата с килограмите.

14. Страхотно средство срещу махмурлук

Отварата от портокалова кора и малко сол е едно от най-добрите средства срещу махмурлук. Важно условие е корите да са къкрили във врялата вода не по-малко от 20 минути.