Закуската носи здраве

Закуската сутрин е определяща за количеството и вида на храната, която човек ще консумира през останалата част от деня. Без сутрешен хранителен прием има риск от „прегладняване” и консумация на големи количества храна през останалото време, което натоварва храносмилателната система и затруднява усвояването на хранителните вещества, създава риск от свръхтегло и затлъстяване. Когато не закусим, ние често залъгваме глада си с храни като солети, чипс, сладкиши или шоколади, което се явява двоен удар по нашия организъм. От една страна го лишаваме от важни за него хранителни и биоактивни вещества и от друга страна го снабдяваме с напълно излишни и вредни храни, богати на мазнини, бяла захар и сол.

Сутрешната закуска трябва да осигурява около 25% от дневния прием на енергия, в зависимост от броя на храненията през деня. Препоръчват се най-малко 3 основни хранителни приема, като  осигуряването допълнително на 2 подкрепителни хранения дава възможност за по-малки порции и по-добро усвояване на хранителните вещества.

Закуската дава енергия

След нощната липса на прием на храна и течности, сутрин ние чувстваме глад, свързан с пониженото ниво на кръвната захар, а глюкозата е основният енергиен източник за всички клетки в организма. Ние изпитваме жажда, защото за обмяната на веществата в клетките, дишането, дейността на  всички органи и системи е нужна вода. Когато закуси сутрин, човек си осигурява необходимата енергия, хранителни вещества и вода за нормално протичане на метаболитните процеси и  за осъществяване на физическата и умствена дейност.

Пълноценната закуска сутрин подобрява вниманието, концентрацията, паметта и повишава ефективността на свършената работа.

Според изследвания, направени в САЩ и някои страни от Европа, редовното хранене сутрин регулира нивото на кръвната захар и холестерола, намалява риска от диабет и сърдечен инфаркт.жито

Какво трябва да съдържа здравословната закуска?

Закуската, която носи здраве и енергия задължително трябва да съдържа пълнозърнести храни. Освен на въглехидрати, те са богат източник на влакнини, витамини, минерали и антиоксиданти. Влакнините спомагат за понижаване нивото на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Друго качество на растителните влакнини е, че те влияят на чревната перисталтика и така ускоряват изхвърлянето на попаднали  в организма чрез храната канцерогени и токсини. Влакнините спомагат и за поддържане чувството на ситост, тъй като забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и не водят до рязко повишаване на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар са нежелани, защото предизвикват свръхсекреция на хормона инсулин, който стимулира синтеза на мазнини и потиска изгарянето им и така съдейства за свъхтегло и затлъстяване.

портокалЗдравословната закуска трябва да включва задължително зеленчуци и /или плодове. Зеленчуците и плодовете са ценни храни, богати на витамини, минерали, биоактивни вещества, антиоксиданти и влакнини. Препоръчва се всеки хранителен прием да включва плодове или зеленчуци, за предпочитане сурови, тъй като при кулинарната им обработка значителна част от витамините се разрушава.