Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, който се увеличава с 50 или повече процента в Ирландия и Португалия. Това не е откъс от викториански роман, а отрезвяваща снимка на западния свят през 2023 г. Намаляващите нива на ваксинация в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици и, разбира се, изменението на климата допринесоха за перфектната буря, при която опасните болести, смятани за останали в миналото, се завърнаха в държави, които преди това практически ги бяха елиминирали.

Освен това бактериите стават все по-устойчиви на нашите антибиотици, което означава, че едно от най-трансформиращите лекарства през последните 100 години е застрашено. Докато богатите държави успяха да премахнат много от епидемиите от предишните векове чрез съгласувани кампании за ваксинация, интелигентни послания в областта на общественото здраве и въвеждането на ефективни съвременни лекарства, през XXI век се наблюдава обрат. С пандемията COVID-19 и "ерата на глобалното затопляне", здравните системи се оказаха на заден план в борбата с някои от най-старите болести. „Политико“ представя списък от пет болести, които се завръщат.

Морбили

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните човешки болести, която в миналото на всеки две-три години предизвиква епидемии, причинявайки повече от 2 милиона смъртни случая. Но всичко това се променя, когато така нареченият баща на съвременните ваксини Джон Франклин Ендерс разработва ваксина. Първата ваксина е разрешена за употреба през 1963 г. и след това ваксинацията е разпространена масово. Но тъй като силно заразна, имунитетът в общностите трябва да е наистина висок - 95%, за да се спре разпространението на болестта.

В днешно време тези стойности не се достигат и резултатът е избухване на епидемии в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания загубиха статута си на държави, свободни от морбили. Само два месеца след началото на 2023 г. в европейския регион вече има 900 случая на морбили - надхвърляйки общия брой през 2022 г.

Нидерландия предупреди, че намаляването на обхвата в страната означава, че е по-вероятно морбили да се появи отново. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност заяви, че столицата е готова за десетки хиляди случаи поради по-ниското ниво на ваксинация през последните няколко години, което се е увеличило заради пандемията.

Данните от Лондон очертават "ужасяваща картина", казва Андрю Полард, директор на Оксфордската група за ваксини. "Не трябва да подценяваме сериозността на това послание", каза той тогава.

Сифилис

Сифилисът е бактериално заболяване, предавано по полов път, което може да се лекува с пеницилин, ако се хване рано. Ако това не се случи, заболяването се развива на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми като температура или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в организма, но не причиняват проблеми. Последният етап може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органите и да доведе до смърт.

В края на XVIII в. се смята, че над един на всеки пет лондончани до средата на 30-те си години е имал сифилис. Сега Агенцията за здравна сигурност на страната отново наблюдава огромни скокове, като броят на случаите през 2022 г. - 8692 - е най-големият годишен брой от 1948 г. насам.

Снимка: iStock

И това не се отнася само за Обединеното кралство. Най-новото годишно епидемиологично проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показва, че случаите в целия ЕС и ЕИП са във възходяща тенденция. Най-високият процент през 2019 г. е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Случайните сексуални контакти са по-лесни от всякога, благодарение на вездесъщите приложения за запознанства и възхода на „кемсекс“ (секс, предимно между мъже, под въздействието на наркотици – бел. ред.). Но не само по-рисковото поведение е причина за увеличението. Смята се, че за ръста са виновни и съкращенията на услугите за сексуално здраве - например в Англия са съкратени 1 милиард паунда.

Подагра

Болестта на кралете се завръща и този път от нея страдат не само кралските особи, които пируват с червено месо и алкохол.

Подаграта е болезнен вид артрит, при който около ставите - често големия пръст на крака, се образуват малки кристали. Случаите се увеличават в целия свят, като в САЩ и Канада има най-голямо увеличение на оценките за разпространението на подаграта между 1990 и 2017 г.

Рисковите фактори за подагра включват мъже, затлъстяване, здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет и консумация на храни с високо съдържание на фруктоза. Тя се увеличава и в зависимост от консумацията на алкохол.

Тъй като процентът на затлъстяване в европейския регион не показва признаци на забавяне, изглежда, че болестта на кралете може да не изчезне скоро.

Проказа

Тежкото кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на чувствителност в кожата, очите и носа, е нещо, което малко хора, живеещи в западните държави, биха могли да видят. Досега.

Нов доклад показва, че проказата може да се е превърнала в ендемична за Флорида в САЩ. Броят на регистрираните случаи се е увеличил повече от два пъти през последното десетилетие в югоизточните щати на САЩ. Въпреки че за увеличаването на случаите се винят нездравословният начин на живот, изследователите посочват и лошото управление на състоянието.

В миналото хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени карантинни острови, известни като колонии за прокажени. Сега болестта може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко лекарства, а ранното ѝ откриване може да предотврати инвалидизацията.

Малария

Маларията невинаги е била болест, която се е срещала само в тропическите райони на Африка, Азия и Латинска Америка. Случаи на малария се наблюдават в блатистите райони на Париж и покрай река Темза в Лондон, а в края на XIX в. в италианската Сардиния се регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 жители. Но Европа успява да изкорени маларията чрез огромна следвоенна програма за пръскане с инсектициди, пресушаване на блатата и медикаментозна терапия.

Макар че маларията все още не се е завърнала напълно в региона, с изключение на няколко локално предавани случая, разпространението на други болести, пренасяни от комари, като денга и Западнонилска треска, трябва да се разглежда като предупредителен знак. От другата страна на Атлантическия океан, през юни, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупредиха за няколко локални случая на малария, пише още БГНЕС.

Що се отнася до съдбата на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс заяви, че с увеличаването на екстремните метеорологични явления в региона Европа "може да стане свидетел на завръщането на маларията".