С настъпването на есента и зимата всички започваме да се чудим как да запазим ръцете си меки и гладки през студените месеци. Тук на помощ идват експертните съвети на д-р Анил Шарма, лекар в клиниката по хирургия на кожата и косата „Шарма“. Той обяснява, че студеният въздух през тези сезони може да доведе до изсушаване на кожата, което води до възпаление, напукване и дори кървене на ръцете.

„През зимата забележимите признаци на сухата кожа включват лющене, грапавост, опъване, сърбеж и дори сурови или напукани участъци. Ръцете ни са особено податливи на изсушаване поради честото им влизане в употреба“, каза Шарма.

Той обясни още, че ниските температури понижават влажността на въздуха, извличайки влагата от кожата, докато отоплителните системи в помещенията влошават тази сухота, като намаляват нивото на влага във въздуха. Горещите душове и суровите сапуни също могат да лишат кожата от естествените ѝ масла, допринасяйки за изсушаването ѝ.

За тези, които са склонни към изсушаване на ръцете през зимата, експертът препоръча да използват овлажнители с подхранващи съставки като глицерин, масло от жожоба, масло от ший и алое вера. Д-р Шарма сподели своите най-добри съвети за поддържане на кожата хидратирана и здрава - и това включва повече от нанасяне на овлажняващ крем. Той предлага да носите ръкавици в леглото.

„Ако кожичките ви все още се лющят, изсушават или втвърдяват, помислете за създаване на нощна процедура с масла, богати на витамини и овлажняващи свойства. Масла като кокосовото, аргановото и бадемовото са с високо съдържание на витамин Е - мощен антиоксидант, който подпомага образуването на защитни мембрани за кожните клетки“, каза лекарят.

„Може да опитате и масло с много полезни свойства като жожоба, което съдържа не само витамин Е, но и витамин А, подпомагащ гладкостта и младостта на кожата, както и витамин В, който действа като антиоксидант и помага за защитата от свободните радикали и увреждането на клетките“, подчерта той.

След като сте избрали маслото, Шарма препоръчва да нанесете няколко капки върху всяка кутикула с помощта на памучно топче или четка, в зависимост от това какво работи най-добре за вас. След това внимателно масажирайте маслото в кожичките в продължение на няколко минути, за да стимулирате кръвообращението и да гарантирате, че маслото ще се абсорбира дълбоко в кожата.

 

Последната стъпка? Сложете чифт памучни ръкавици. Тези ръкавици помагат за задържане на естествената топлина на тялото ви, което позволява на маслото да проникне още по-дълбоко и да омекоти кожичките ви през нощта. Според Шарма памучните ръкавици са идеални, защото подпомагат по-доброто усвояване на овлажнителите и оставят кожата ви мека на сутринта.

Снимка: iStock

За да поддържате кожичките си в отлично състояние, трябва редовно да спазвате тази процедура, пише още БГНЕС.

„За допълнителна стъпка помислете за нанасяне на крем за ръце, обогатен с витамин Е, или формула на основата на масло от ший, преди да сложите памучната ръкавица“, предлага Шарма.

Наред с добавянето на тази стъпка с ръкавиците към рутинните процедури преди лягане, от решаващо значение е да използвате правилния сапун, когато миете ръцете си. Експертът предупреждава, че някои сапуни могат да бъдат изсушаващи“ и ако страдате от суха кожа, трябва „да изберете сапуни с добавени овлажняващи съставки, които са по-нежни към кожата“, което ще помогне да се предотврати всякакво изсушаване.

„Обичайните овлажняващи съставки включват глицерин, серамиди и хиалуронова киселина. За тези, които предпочитат естествени варианти, сапуните с масло от авокадо, масло от ший, кокосово масло или масло от жожоба предлагат ефективни овлажняващи свойства“, каза експертът.

След като измиете ръцете си, Шарма препоръчва да ги подсушите, а не да ги търкате, за да предотвратите дразнене на кожата, тъй като търкането на ръцете може да раздразни кожата ви, особено ако тя вече е суха.

„Домашно приготвени продукти като захар, комбинирана с кокосово масло, могат да помогнат за нежно полиране на сухата кожа“, съветва лекарят.