Кулинарният блогър и ПР експерт Ирина Тенчева сподели интересна рецепта за есенна салата с нар.

„Може би помните сторитата ми с наровете от Гърция отпреди няколко седмици. Сега там дървета са отрупани със зрели плодове. Красиви са и отвън, и отвътре и са заредени с безброй ползи за човешкия организъм (и с толкова символика за балканската ни история).

Много от вас ми писаха, че консумират редовно нар и знаят колко е вълшебен за здравето на сърцето, на мозъка, на репродуктивната и на стомашно-чревната система.

Снимка: instagram.com/irina_tencheva/

Ще допълня само, че според последни проучвания сокът от нар е рекордьор в категория антиоксиданти и полифеноли, които най-просто казано предпазват клетките ни от увреждане. Редовният прием на този плод намалява възпаленията в организма и се счита за превенция срещу онкологични заболявания.

Снимка: instagram.com/irina_tencheva/

Няколко момичета ме попитаха как аз го приемам и за какво. Заради всичко, изброено по-горе се опитвам да интегрирам нара в менюто на цялото семейство, като най-често го добавям в салати (и под формата на меласа), в плодови закуски и в ашуре. Но няма какво да се лъжем – там количествата са крайно недостатъчни, затова предпочитам да го приготвям на сок: Разрязвам плода на две и го минавам през най-обикновена сокоизстисквачка за цитруси“ – признава Ирина Тенчева.

Снимка: instagram.com/irina_tencheva/

Нейното семейство често пътува до Гърция. В края на август тя разказа как е отпразнувала имения ден на Самуил – синът й от телевизионния продуцент Иван Христов.

„Самуил, този прекрасен, рус делфин има имен ден. Самѝ сме и реших да си подарим нещо различно за спомен – посещение на най-голямата пещера в Гърция, на която ѝ се каня от поне 10 години (по пътя към Кулата преди Серес има много табели)“ – сподели тогава Ирина. Вижте повече тук: