„Хайде, няма да бъде днес“, „Навън вали, докато стигна до залата, ще се измокря“ и още какви ли не оправдания изричате, за да не тренирате в конкретната сутрин.

Мотивацията рядко ще бъде на високо ниво, щом стане дума за спорт. Тогава идва на помощ волята. Експертите са единодушни за тренировките – знаят поне 10 трика, които да ви помогнат да се отлепите от леглото веднага, когато алармата ви звънне сутрин или да вземете чадъра и да отидете до най-близката зала в дъждовното време.

За много от нас сутрешните часове сами по себе си са истинско изпитание на сила и воля, така че само мисълта за спорт преди тежък работен ден може да предизвика ужас. Проучванията обаче показват, че интензивните упражнения сутрин са много по-продуктивни, отколкото вечерта. И така, как можете да се принудите да ставате час по-рано, за да сте винаги във форма?

Фитнес зала

Спомнете си с какъв копнеж вчера гледахте вкусната торта на витрината на сладкарницата. Много искахте да си я хапнете, нали? Вкусните десерти нямат почти никакъв шанс срещу една активна тренировка. Ако правите такива по няколко пъти в седмицата, сладкишите никога няма да се задържат на бедрата или корема ви.

Треньор

Снимка: iStock

Разбира се, че не е излишно пилеене на средства. Никой не може да ви мотивира така, както инструктор или личен треньор. Когато знаете, че някой ви чака в залата, не можете да си позволите да не отидете, нали?

Ранно лягане

Снимка: iStock

Ако всеки ден си лягате доста след полунощ, то ставането в шест сутринта ще изглежда като истинска подигравка за тялото. Важно е да се опитвате да си лягате максимално рано, за да може организмът ви да си почине достатъчно добре.

Подгответе дрехите си предната вечер

Снимка: iStock

Хората, фанатично запалени по спорта, съветват: „Спете със същите дрехи, с които тренирате“. Подобно предложение, разбира се, поражда съмнения, но подготвянето на дрехите за тренировка от предходния ден, ще улесни тренировката сутринта. Ставате, обличате ги и тръгвате, без да обмисляте обстоятелствата допълнително.

Организирайте си надпревари

Снимка: iStock

Никой не говори за участие в професионални маратони, но бягането на дълги разстояния, а дори и срещу часовника или хронометъра, е чудесен начин да се повишите адреналина и да счупите няколко рекорда, поне вашите собствени.

Поставяне на цели

Снимка: iStock

Например, пробягайте 5 километра без да спирате. Или да направите планк за 1 минута, без да си почивате. Измислете си предизвикателства, като започнете от по-малките и преминете към по-трудните.

Не затваряйте прозорците

Снимка: iStock

През зимата този съвет е особено труден. Студът обаче ще ви събуди по-добре от всеки будилник! Що се отнася до лятото, добър заместител тук ще бъде топлото – много яркото слънце, от което трудно може да се скриете дори под одеяло.

Забравете за рутината

Снимка: iStock

Научете се да приготвяте закуската си вечер, така че сутринта да трябва само да я затоплите, нека единственото ви задължение сутрин бъде приготвянето на ароматно кафе. То не трябва да бъде в леглото, а да знаете, че само ако станете, може да опитате от него.

Поставете телефона си възможно най-далеч от вас

Снимка: iStock

Японците, на които никога не им липсват оригинални идеи, измислиха будилник, който тича по пода, бягайки от собственика си, докато той най-накрая се събуди. Ако все още не притежавате това чудо на техниката, използвайте подръчни средства. Ако поставите телефона в противоположния край на стаята, когато алармата ви звънне, ще се наложи да станете, за да я спрете. Така без да осъзнаете вее ще сте станали. Само не се връщайте обратно под завивките!

Забравете за късната вечеря

Снимка: iStock

В противен случай стомахът ви няма да ви прости във фитнеса. Освен това си припомнете какво е сутрин да се чувствате като подут балон. За вас ще бъде трудно дори ставането от леглото, а тренировката непосилна.