Ливанката Нахида Абден е на 88 години и изумява всички с младежкия си вид. Във видеоистория, разказана от Дойче Веле, тя споделя, че е активен спортист и тренира жени със 70 години по-млади от нея. 

 "За мен възрастта е просто цифра, не означава нищо! Забравям за годините."

Каква е тайната на външния й вид?



Когато е на 50 години, Нахидая открива своята страст - спортът. Силна болка в коляното я принуждава да потърси лекарска помощ. Специалистът й препоръчва да започне да тренира. 

Първият път, когато отива в спортната зала, не се чувства добре - срамува се и се крие в ъгъла. 

Признава, че в началото й е било изключително трудно. 

"Все стоях в най-крайните редици на групата, отзад. Всеки път, когато инструкторът ни казваше да направим нещо, се изнервях. Бях наистина много срамежлива и се притеснявах."

Но по-силна от нейните притеснения се оказва решителността й. Нахида не само е дициплинирана с тренировките, но и скоро решава самата тя да стане инструктор.

Минава съответното обучение и се сдобива със сертификат. Закачва си го на стената, за да вижда всеки ден, че има с какво да се гордее. 

Но Надиха не тренира само за себе си. Решава, че трябва да споделя с хората това, което е научила, иначе всичко би било загуба на време и усилия. 

"Не можех просто да оставя сертификата да си виси там! Затова започнах да преподавам в групи и това ми хареса! Обичам да помагам на жените да излязат от черупките си."

Нахида е тренирала повече от 1000 жени. Много от тях са с около 70 години по-млади. Всички те са изумени от нейната сила и поритост. 

Тя преодолява трудности не само в спортната зала. Личният й живот също не е лек. Съпругът на Нахида умира преди повече от 40 години. Тя никога не се омъжва втори път.  Има 4 деца, най-големият от които е на 60 години.

Нахида с дъщеря си
Снимка: facebook.com/nahida.abdin

Според нея спортът й е помогнал да се справи и с рака. 

Преди години, при профилактичен преглед, е диагностицирана с болестта, поради което се налага да се оперира. Но дори това не пречи на добрия й тонус. Танцува, пее и се смее така, че лекарите искат да си направят снимка с нея. 

На 80 години Нахида използва съвсем малко грим в ежедневието си. Слага си руж, а за специални случаи и спирала на миглите. 

На всички, които не спортуват, а само лежат на дивана, тя иска да каже следното:
"Не сме родени само да ядем, да пием, да работим, да спим и да се чувстваме изморени. Това е грешно! Тренировките ще ви помогнат да откриете, че в живота има много повече!