В днешно време все повече хора изпитват стрес, тревожност, бърнаут, паника и дори агресия. Част от тях се притесняват да потърсят помощ и разчитат единствено на хранителни добавки и природни съставки, но забравят, че физическите упражнения също могат да им помогнат. Излагането на дългосрочен, тежък физически или психически стрес често уврежда множество системи в организма и води до здравословни състояния като повишено артериално налягане (хипертония) и отслабена имунна система, както и до психични такива като тревожност, постоянна умора и депресия. Въпреки това правилната и съобразена с индивидуалните потребности физическа активност помага на хората да се справят със стреса и последствията от него и прави тялото много по-устойчиво.

Доказано е, че физическата активност е от изключително значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Редовните упражнения подпомагат производството и секрецията на хормони от ендокринната система и по този начин допринасят за по-добра регулация на процесите в тялото ни. Упражненията първоначално умерено повишават нивата на хормоните на стреса (като кортизол и адреналин), но след приключването на физическата активност и тяхното възвръщане до нормални стойности, хората се чувстват по-малко стресирани и напрегнати.

След като ви представихме първа част с полезна информация как упражненията, физическата активност и тренировките влияят на хормоните ни, продължаваме напред.

Снимка: Unsplash

Силовите тренировки, тренировките за издръжливост и HIIT

Силовите тренировки, още известни като тренировки със съпротивление, водят до значително покачване на нивата на растежен хормон, като за определящи фактори за количеството на секрецията се смятат обема и честотата на натоварването. Смята се също, че друг сложен хормон – инсулиноподобният растежен фактор I (IGF-I) също се покачва в резултат от физическа активност и води до усилен синтез на протеини.

Тренировките за издръжливост и HIIT-тренировките (високоинтензивни интервални тренировки) от своя страна, също повишават нивата на растежен хормон, но при тях определящи фактори са интензивността, продължителността, честотата и начина на изпълнение на упражненията.

Според последните научни проучвания физическа активност, продължаваща повече от 10 минути, водеща до преминаване на т.н. лактатен праг - предизвиква не само най-висока секреция на растежен хормон след тренировката, но и повишеното му отделяне по време на покой до 24 часа след нея.

В дългосрочен план обаче ефектът от честите тренировки за издръжливост не е еднозначен, тъй като се появяват все повече доказателства за понижени нива на човешки растежен фактор в покой и повишена клетъчна чувствителност към него.

Последните данни сочат че правилно подбрана гама от упражнения би могла да доведе до оптимални нива на секреция на човешкия растежен хормон и забавяне на процесите по стареене, както и до подобряване на силата и издръжливостта на трениращия.

Снимка: Unsplash

Тренировките са особено полезни и за дами, навлизащи в менопауза

Нивата на женския полов хормон естроген също се повлияват благоприятно от физическо натоварване.

По време на менопаузата количеството на естрогена намалява и води до промени в настроението, влошено качество на съня, загуба на концентрация, оплаквания от страна на гастроинтестиналния тракт, загуба на еластичността на кожата, повишен риск от остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Тренировка със среден или с висок интензитет за около 25-30 минути на ден е достатъчна да оптимизира нивата на естроген и да подобри голяма част от оплакванията.

Тестостеронът – хормонът, който поддържа мъжете здрави

Съществуват данни за повишаване на нивата на тестостерон непосредствено след силова тренировка основно при зрели мъже след пубертетна възраст.