Има нещо много секси в жена, изпълняваща акробатични номера с нещо твърдо, лъскаво и дълго между краката, ръцете или други части от тялото. Наречете го игра на мръсни асоциации, въпрос на подсъзнание или тъмната страна на еротиката, факт е, че танците на пилон са атракция – за жените - в чест на естетиката и овладяното тяло, за мъжете – заради всичко, описано по-горе.

И докато международните състезания за танци на пилон стават все повече, атрактивното съчетание между фитнес, акробатика и сексапил се превръща в изкушение и за най-обикновените жени, които предпочитат да прекарат два часа в гимнастика на пилон, отколкото същото време във фитнеса. Те съвсем не планират кариера в стриптийз клубовете, но харесват силовите тренировки, стараят се да овладеят и опознаят възможностите на телата си – всичко това, придружено с доза адреналин и с неоспорима еротика, естествено.

Вдъхновени от всичко описано по-горе, разучихме и разбрахме, че танците на пилон се радват на интерес и у нас – все още срамежливо и с бавно, но сигурно отпадащи предразсъдъци.

В София клубовете, където можете да се научите да се въртите като истински професионалисти, са два, има един в Бургас и един във Велико Търново.

Ние избрахме да се срещнем със Соня Куртева от "Sonya Pole Studio". Ако я видите на улицата, никога не бихте предположили, че това спортно облечено момиче, с вързана на конска опашка коса и без грим, може да е толкова секси на пилона.

Докато вървим към уютното им студио, научавам, че началото за Соня не е било особено трудно - „запалиха ме танцьорките, които съм гледала в стриптийз клубовете.” признава и добавя, че не вижда защо трябва да се бяга от асоциацията с този тип заведения. „Разбира се има китайци, които правят невероятни представления, скачат от пилоните със салта, но те са много силови, а това, което ние правим е по-близо до момичетата в баровете. Естествено можеш да пропуснеш еротичния елемент, но така или иначе много от захватите идват от там.”

Може и да се изненадате, но не са малко и мъжете на пилон – "Евгени Гершилов например беше два пъти световен шампион". Те обаче са много силови и правят повече акробатични неща. При тях е повече арт и по-малко еротика "В много отношения мъжете са по-добри от нас."

Малките господари на танца (видео) >>

Соня Куртева. Снимка: Личен архив

Иначе тренировките преминават с половин час загрявка, някъде около час за техника на пилона и после още половин час сила и разтягане. Първо се научават „захватите - как се държи самият пилон, позиция на ръката, имаме си забавни наименования – предна кука, задна кука, пожарникар (смее се).

Соня Куртева. Снимка: Личен архив


Споделя ми, че напредването на момичетата е строго индивидуално – „В началото има болка и отнема време, докато тялото свикне с някои захвати – ние не се държим само на ръце, а и на крака, мишници, свивки, бедра, корем… Някои от момичетата са благословени да получават по-малко синини и да тренират на цената на по-малко болки. Те определено напредват по-бързо. Но е различно при всеки – някои са по-координирани, други имат повече сила, трети имат повече мотивация, така че е много относително. Като с всяко нещо – колкото повече го правиш, толкова повече свикваш – елементарна прогресия.” Колкото до това какви са момичетата, избрали да тренират именно вертикална гимнастика, Соня казва: „Всеки идва с различна мотивация, повечето - за да разнообразят ежедневието си. Освен това е забавно, а и е като всеки друг спорт – тонизира те, дава ти силички. Когато се занимаваш с някакъв спорт получаваш различна гледна точка за живота въобще, без значение от това към какъв тип движение си се насочил.”

Соня Куртева. Снимка: Личен архив

Все пак танците  на пилон „не са толкова аеробни, но има много изометрия, взривна сила, гъвкавост, координация…”.

Добрите новини са цели две – първо - натоварват се всички групи мускули и второ - препоръчително е да се хапва – „Когато човек спортува по принцип не е хубаво да стои гладен. Важно е да се приемат протеини, минерали, витамини, да се ограничат някои въглехидрати – аз например се опитвам да ям сладко до обяд, хубаво е и да се пие повече вода. Всичко това ти дава тонус.”

 Латино танците - митове и легенди >>


 

Иначе Соня всъщност е инженер по образование и казва, че познанията й помагат и в овладяването на танца на пилон – „пак става въпрос за лостчета и връзки.” Родителите й са танцьори, но „аз така и не успях да вляза в някакви рамки и да спортувам нещо определено – бях заета да решавам задачки.” Това, което й харесва най-много е, че танците на пилон са съвкупност от много неща – танц и спорт едновременно и най-вече, че няма строги правила – „Никой няма да ти каже „това се прави точно по този начин или тук трябва да стоиш ТАКА” . Всичко е въпрос на възможностите на твоето тяло и дали се получава това, което ти искаш. Правилата са въпрос на физика – дали самото движение в комбинация с пилона е възможно или не е.”

Соня мечтае да популяризира повече фитнеса на пилон и да направи поне едно родно състезание. Засега обаче се ограничават до покани към международни звезди - тази вечер (31.10)  по случай Хелоуин дует Еволушън, които са първи в Москва (две момичета), ще танцуват в "La Cubanita". На 1 и 2 ноември пък ще са в Пловдив с въздушно шоу в дискотека "Galaxy".

Яна Маринова учи танци на пилон >>

 Можете да намерите Соня в Sonya Pole Studio на адрес София,  ул. Ген Суворов 12 или във фейсбук