Деликатно помолете мъжа си да се изнесе от спалнята на дивана, ако искате да се наспите, защото проучване установява, че жените спят по-добре до куче, отколкото до партньорите си.

Д-р Кристи Л. Хофман, професор в отдела за поведение, екология и опазване на животните в колежа "Канисиус" в Бъфало, Ню Йорк, и екип от изследователи са опитали да проучат въздействията, които домашните любимци оказват върху качеството на човешкия сън. 

Те са изследвали близо 1000 възрастни жени в САЩ и са установили, че 55% от участничките споделят леглото си с поне едно куче, а 31% споделят леглото си с поне една котка. Освен това 57% от анкетираните споделят леглото си с партньора си.

Проучването на Хофман и останалите учени стигат до следните резултати:

1. Жените, които споделят леглото си с куче, съобщават за по-качествен и по-спокоен сън. 

2. Жените казват също, че кучетата са по-малко нарушаващи съня от партньорите им, като ги свързват с по-силно усещане на комфорт и сигурност.

3. Жените съобщават, че котките, с които споделят леглото си, са също толкова нарушаващи съня, колкото партньорите им, като ги свързват с по-слабо усещане на комфорт и сигурност, отколкото кучетата и партньорите им.

4. Собственичките на кучета си лягат и се събуждат по-рано от жените, които имат само котки.

 

Снимка: BRUNO CERVERA/Unsplash

Хофман коментира, че "ключовата дума тук е възприятието, това [проучване се основава на] индивидуално самооценяване как жените чувстват, че сънят им е бил засегнат" и "е важно да се отбележи, че това се основава на обобщени данни и осреднена стойност на отговорите, така че вземането на куче няма да реши проблемите със съня на всеки човек". 

Хофман добавя, че индивидуалните различия в отговорите на участниците могат да бъдат значим фактор, тъй като някои кучета могат да хъркат, докато спят.

Проучване на клиниката "Майо" от 2017 г. установява, че всички, които спят с куче, се радват на по-добър сън, но изследването на Хофман препоръчва по-нататъшно изследване по темата.

Тя казва, че също така се надява да изследва дали сънят на мъжете се влияе от домашните любимци по същия начин, както се случва при жените.