Изследователите установяват, че все повече и повече хора намират секса за отвратително нещо, сочат резултатите от проучване по темата.

За изследването експертите са интервюирали повече от 2500 души, като са им предложили 74 възможни ситуации, които участниците е трябвало да класифицират според интензитета от "не изпитвам никакво отвращение" до "изпитвам огромно отвращение". 

Както се оказа от резултатите, в момента съществуват шест най-популярни вида отвращение, като жените изпитват по-силно чувство от мъжете към всяко едно от тях. 

Установените категории включват нетипичния външен вид, нараняването на части от тялото, секса, хигиената, храната и животните.

Снимка: iStock

Преди това учените са смятали, че чувството на отвращение се свързва с инстинкта за самосъхранение и помага на хората да избягват инфекциите, но в резултат на изследването са установили, че неприязънта към едно или друго нещо също е свързана със социалните норми.

Раните на кожата се оказват най-отблъскващият фактор, следван от занемаряването на хигиената, включително лошата телесна миризма.

Научната група също е установила, че жените изпитват по-голямо отвращение към всяка една от категориите, тъй като мъжете са склонни да поемат по-рисково поведение в различни ситуации.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Philosophical Transactions of the Royal Society".