Какво да направите, ако единият партньор иска секс по-често, а другият по-рядко?

Сексуалната идентичност е поредица от биологични параметри, които определят нивото на сексуална нужда, нашия сексуален темперамент, тоест степента на нашето сексуално желание. „Залага се още в утробата“, казва когнитивно-поведенческият и семеен психолог Мария Бояркина.

Като биологична характеристика половата конституция се вижда с просто око – определя се от структурата на тялото, както и от специализирани тестове. За целта е разработена скала за мъже и жени. Тя включва възрастта на първата менструация или първата емисия, естеството на растежа на косата и т.н.

Има пет вида полова идентичност:

Снимка: iStock

  • Слаба
  • Средна
  • Силна
  • Междинна – слабо-средна и средно-силна.

Колкото по-силна е половата конституция, толкова повече партньорът изпитва желание за интимност.

И какво, ако единият партньор е определил, че има силна сексуална идентичност и в живота това се потвърждава от поведението му, а вторият партньор има слаба или слаба-средна. Какво да правим в такава ситуация?

Ето 6 варианта за решаване на проблема:

1. Помислете какво влияе на вашето привличане

Освен качествената почивка, сън, хранене и физическа активност, нивото на тревожност при мъжете има значение, при жените контекстът и хормоналните нива, които зависят от деня на цикъла.

Психологическите аспекти на двойката също играят роля, например чувство за несправедливост при разпределението на задълженията или отговорностите, негодувание, неразбиране. А също и аспекти на всеки партньор поотделно: самочувствие или самооценка.

2. Водете открит диалог и признавайте различията

Когато партньорите приемат лично отказа от сексуален контакт, започват да търсят причини и се затварят още повече в себе си. Никога не знаем напълно какъв вид вътрешна борба води един човек. Впоследствие, когато единият партньор разреши вътрешни преживявания и проблеми и се върне с желание за интимност, вторият може да отговори със студенина или дори категоричен отказ. Откритият разговор ще ви помогне да не търсите причини, да страдате от догадки, а ще ви помогне да видите картината на реалността и да решите какво да правите по-нататък.