Жените демонстрират по-добри когнитивни способности и по-бързи реакции по време на менструация, твърди скорошно изследване, публикувано в списание Neuropsychologia. 

Според него дамите правят по-малко грешки и обръщат повече внимание на детайлите, когато са в цикъл. В изследването участват жени и мъже, които са професионални футболисти.

То установява, че представянето на когнитивните задачи при жените е най-добро по време на менструалната фаза и се влошава през лутеалната фаза, точно преди началото на менструацията. 

„Изненадващо, резултатите на участничките бяха по-добри по време на менструация, което е предизвикателство за традиционните възприятия за женските способности в този период“, казва д-р Фламиниа Ронка от UCL Division of Surgery and Interventional Science и ISEH.

 

 

В един от тестовете на участниците се показва серия от изображения, като те трябва да натиснат бутон пред тях всеки път, когато видят усмихнато лице.

Целта е да се измерят вниманието, времето за реакция и точността. Резултатите показали по-добро представяне на дамите по време на менструация. 

Въпреки това, макар че жените могат да се чувстват некомфортно по време на менструация, тяхното представяне остава по-добро.