В новия епизод на "40 седмици - Пътят на едно дете" Меги Димчева е в компанията на Екатерина и Ива, за да научи как е минала седмицата за всяка една от тях. Двете я посрещнаха с усмивка. Ива е пазарувала дрешки с мъжа си. Екатерина пък е била на фетална морфология. В тази връзка д-р Борис Стоилов, специалист по фетална морфология напомня за трите основни прегледа по време на бременността.

"Най-важният преглед е скринингът в първи триместър, който се прави между 11 и 13 гестационна седмица. Това е моментът, в който определяме точния срок на бременността и точния термин, който оттук нататък не би трябвало да се смени.

Второто важно нещо, което искаме да определим с този преглед са хромозомните аномалии, които са три – Синдром на Даун, Синдром на Едуардс и Синдром на Патау.

Третото нещо е да огледаме детето много подробно – от главата до петите, всичките му органи. Оглеждаме много, много детайлно сърцето, мозъка, крайниците. Сърцето, въпреки че е само 1 мм, ние го оглеждаме много детайлно и можем да открием тежки сърдечни вродени аномалии, което има съществено значение за по-нататъшното развитие на бременността.

Също така и скрининг за гестационен диабет, който засяга между 4 и 6% от бременните жени. И според мен, най-важното нещо, което правим – това е скринингът за прееклампсия, т.е. изчисляваме риска бременната жена да развие едно от най-тежките усложнения на бременността, което се характеризира с висока кръвна програма. Това е мултиорганно заболяване, от което все още умират както бебета, така и майки.

Втората морфология се прави между 19 и 20 г.с., която има целта да установи най-честите структурни аномалии на бебето, което вече е достатъчно голямо, така че да го огледаме по-внимателно. Да огледаме всички органи, да преброим всички пръстчета на крачетата, ръчичките, да огледаме в много големи детайли сърчицето, мозъка и отново правим скрининг за прееклампсия. И другият важен момент е, че правим скрининг за преждевременно раждане. Това е един от най-големите рискове за здравето и развитието на бебето, колкото по-рано се роди, толкова по-лоша прогноза има за тях. Дори и да оцелеят, има много тежки последствия, които могат да бъдат и инвадилизиращи. Така че преждевременното раждане е нещо, с което ние трябва да се справим.

И третият преглед, в 36-а седмица, за който казваме, че основно правим план за самото раждане – определяме позицията на бебето, на плацентата, измерваме бебето, за да разберем какъв е темпът му на растеж, и съответно, ако е по-голямо или по-малко бебето да търсим конкретна причина за това. Всички бременни знаят, че се правят и доплерите – вижда се кръвотока, виждат се и водите, за да определим здравословното състояние на бебенцето, дали то би издържало до термин, дали трябва да направим някакви интервенции и в кой етап точно трябва да го родоразрешим.

Това са трите важни прегледа. Моята цел, както и целта на всеки един акушер-гинеколог, е да се родят живи и здрави, доносени бебета, от здрави майки, за да могат да бъдат изписани живи и здрави от родилния дом."