Момичетата от първата дигитална поредица на ДНК и bTV „40 седмици - Пътят на едно дете“ имат нов ментор. Това е водещата на „Търси се“ Нели Хаджийска. Още в самото начало на онлайн срещата им, тя побърза да разкаже на момичетата и своите най-забавни истории около втората си бременност.

„През цялото време мечтаех само за миди и калмари, а заради една баничка късно вечерта съпругът ми имаше сериозни проблеми с полицията. Искам да науча момичетата, че е хубаво да гледат изцяло позитивно на живота, винаги да пречупват ситуацията така, че да виждам само плюсовете от нея“, заяви Нели Хаджийска.

В новия епизод момичетата се отдават на заслужена почивка и релакс със своите семейства. И докато Мария предпочита разходки в гората и масажи за бременни, Екатерина се отдава на любимата си йога за бременни.

„По време на спорт се отделят ендорфини, а по време на срещите ни с близки хора, се задоволяват есенциалните ни нужди. Особено по време на бременност, когато имаме емоционална нестабилност, страхове, неразположения, такива моменти трябва да са по-чести и практикувани във всеки един удобен момент. Йогата по време на бременност има много научно доказани ползи. Може да релаксира съзнанието, дава една пластичност, която би помогнала по време на естествено раждане. Важно е жената да си постави граници, тъй като по време на бременност ставите и тъканите са по-пластични и по-лесно може да се получи контузия, затова не бива да надвишаваме границите си“, коментира психологът Нели Павлова.

Друга много коментирана тема, която се засяга в епизода, са стриите при бременните жени. Ето и мнението на дерматолога доц. д-р Жана Казанджиева по темата:

Стриите по начало са много голям проблем. Първо, защото това е генетично предразположение. Може да попитате майка си, леля си, баба си и ако те имат стрии, много голяма е вероятността да имате и вие. Въпреки, че това са еластичните влакна – разкъсване, неправилно подреждане на еластичните влакна, истината е, че има и предразположение. Едни жени нямат стрии, независимо дали се мажат или не, а при други се появяват не само в областта на корема, но и в областта на гърдите, бедрата, което е доста неприятно. Колкото една жена започне по-рано да се грижи за кожата си по време на бременността, толкова по-добре и това не е само превенция за появата на стриите. Затова колкото повече се грижите за кожата си, толкова повече тя ще ви се отплати. С подходящи подхранващи и хидратиращи продукти можете да направите много.“

В истински хит в социалните мрежи пък се превърна рецептата на Екатерина за домашно масло против стрии.

Ето я и нея:

  • Разтопявате на бавен огън 100 г какаово и 100 г кокосово масло, докато напълно се втечнят.
  • Към сместа прибавяте 10 мл витамин Е,
  • 4-5 капки от билката безсмъртниче
  • 4-5 капки арганово масло.

„40 седмици – Пътят на едно дете“ може да гледате всеки вторник и четвъртък на www.btv.bg