Стриите са едно от най-неприятните неща, които могат да се случат с кожата ви. Най-често появата им се наблюдава по време на бременност или след раждане, но предпоставка и причина за образуването на стрии могат да бъдат всякакъв вид внезапни промени, свързани с размера на тялото и теглото: при наддаване на много килограми, при рязко отслабване, а дори при бърз растеж по време на пубертета!

Парадоксът е, че стриите могат да се появят и когато полагате усилия да изглеждате добре – белезникави набраздявания понякога са страничен ефект от тренировките с тежести и кардиото. Всъщност, колкото по-добри и бързи резултати постигате във фитнеса, толкова по-голяма е и вероятността да се изправите срещу този проблем.

Какво представляват стриите?

Стриите са атрофични белези, които се характеризират с липса на еластични влакна. В ранния стадий от развитието си имат розов или лилав цвят, който с времето избледнява до бял. Най-често са следствие от прекаленото разтягане на дермиса и епидермиса и различни нарушения в синтеза на еластин и колаген – структурните компоненти на кожата. Стриите обикновено се появяват в коремната област, ханша и бедрата, но и в горната част на тялото – ръцете, гърдите, подмишниците и гърба.

Има ли начин да се справите с проблема?

Сигурен и 100% ефективен начин, който да премахва напълно стриите и да предпазва от появата на нови, за съжаление – не съществува! Това обаче далеч не означава, че трябва да се предавате.

Първото, което трябва да направите, е да предотвратите появата на нови стрии.

Всеки ден приемайте достатъчно вода и осигурете на организма пълния комплекс от витамини и минерали, грижещи се за доброто състояние на кожата.

Специално внимание заслужава витамин Е, който е мощен антиоксидант, способен да защитава колагеновите влакна, неутрализирайки вредното действие на свободните радикали. Среща се предимно в храни като спанак, броколи, семена и ядки, моркови, праскови, маслини и др.

Разбира се, важно е да си осигурявате и витамин А, С и тези от B групата, които отдавна са доказали своето значение както за доброто състояние на кожата, така и за имунната система и детоксикацията на организма. Не забравяйте, че за да изглеждаме добре отвън, първо трябва да се чувстваме добре отвътре – изтъркано клише, но тук то важи с пълна сила.

Втората стъпка е да подобрите вида и да редуцирате вече появилите се стрии.

Пазарът е залят със стотици продукти, които могат да свършат чудесна работа за основна грижа като хидратирането, които да използвате в профилактиката срещу стриите. Колкото по-редовно хидратирате кожата си, толкова по-малка е вероятността да се получат разкъсвания и нарушения в структурата й.

Въпреки това лесно можете да попадне на продукти, разчитащи само на плацебо ефекта, затова е хубаво да знаете, кои от кремовете са с доказан ефект и кои – не.

Продуктите със съдържание на какаово масло и тези, чиято основа се гради на различни видове пептиди и протеини, не оказват особен ефект върху стриите. Разбира се, това не означава, че са безполезни – те правят кожата по-мека и гладка, но не очаквайте да премахнат стриите!

Продуктите, които наистина са в състояние да подобрят вида на кожата, редуцирайки значително стриите, съдържат ретин А (ретинолова киселина) или гликолова киселина. При проучвания това са единствените съставки, показали значителни резултати при новопоявили се стрии, като редуцирането им е почти напълно.

Успехът и ефективността на тези две киселини се дължи на ексфолиращото им действие – премахват мъртвия слой на кожата; и на това, че стимулират производството на колаген и еластин.

Важно е да споменем, че продуктите със съдържание на ретинолова киселина не се препоръчват по време на бременност, защото могат да навредят на плода. Употребата на тези с гликолова киселина е безопасна. Потенциалните страничните ефекти при употреба на двете киселини са зачервяване, парене и нарушаване на повърхностния слой на кожата. След употреба на такъв тип продукти, третираните участъци не бива да се излагат на силна слънчева светлина.

Друго, което може да опитате, е редовната употреба на натурално масло с витамин Е. Вече споменах за изключителните свойства на самия витамин, а фактите показват, че директното му нанасяне върху засегнатите области може значително да редуцира стриите в рамките на няколко месеца. Нанасяйте го върху кожата, като нежно масажирате с кръгови движения, поне 2 пъти дневно.

Подходящ за бременни жени или за тези, които търсят естествен продукт, способен да попречи на стриите да се появят, а когато са в ранен стадий – да се редуцират, е яйченият белтък. Нанасяйте го два пъти дневно, като бременните майки трябва да започнат от 8-та седмица на бременността, като продължат и след раждането (поне още 6 месеца). След измиването на белтъка хидратирайте добре кожата.

В заключение

Това са всички естествени методи, които към този момент се открояват с положителен ефект върху стриите. Да, не е много и понякога крие рискове, но резултатите могат да ви изненадат!

Ако стриите са се проявили в резултат от тренировки или отслабване – това е просто знак, че се развивате и вървите напред. Бъдете по-смирени и гледайте на тях като символ на значимите неща, които сте постигнали. Осъзнаването на тези факти може да донесе хармония в живота ви и да ви помогне да се чувствате отлично в кожата си, дори когато тя не е напълно съвършена!