В новия епизод на онлайн проекта „40 седмици – пътят на едно дете“ в ролята на ментор на бъдещите майки влиза водещата на „Търси се…“ – Меги Димчева.

Още в самото начало на срещата тя им споделя, че с удоволствие се връща назад в спомените си, когато и тя е очаквала своя бъдещ наследник: ”Толкова се вълнувам, като ви гледам, защото усещам какво ви предстои. Тези бебенца, които очаквате, ще ви заразят с много любов и позитивна енергия“.

Ива по време на прегледа

Седмицата на Ива е повече от спокойна, тя е била на важен преглед, който е минал отлично и това я прави истински щастлива: „Очаквам всеки преглед с нетърпение, защото тръпна да видя бебчето и да му чуя сърцето. Това е несравнима емоция за всяка жена.“

Меги споделя, че тя също много се е вълнувала преди всеки преглед, но и че е била по-притеснителна бъдеща майка. „Моите прегледи не бяха всеки месец, а всяка седмица. Просто при всяко колебание или лека болка отивах на лекар.“

Мария пък не крие, че при втората бременност е много по-притеснена, отколкото при първата. Това провокира екипа на дигиталната поредица на ДНК да потърси експертното мнение на психолога Нели Павлова:

„Прегледите по време на бременност при гинеколог са чудесен повод жената да се увери, че всичко е наред и че бременността се развива така, както трябва. Някои жени, особено тези, които са забременели по-трудно, подхождат с един страх към прегледите – дали няма да се случи нещо неблагоприятно за нея или за бебенцето. В такъв момент психологическата намеса, особено в по-крайните месеци, е от изключителна важност и жената трябва да признае сама пред себе си и пред партньора, че има такива опасения. Научно доказано е, че стресът в такъв момент може да предизвика дори преждевременно раждане и опасенията, за които няма повод, да се окажат верни.

Психологът Нели Павлова

В епизода можете да видите и мнение на репродуктивния хирург д-р Александър Калчев защо бременните жени имат проблеми със съня:
„Смятам, че една от основните причини за трудното заспиване на бременните жени, особено в напреднала бременност, е матката, която притиска вената и така се получава един синдром, който е типичен с усет на задух, безпокойство, сърцебиене. Всичко това е предпоставка за трудно заспиване.“

Д-р Александър Калчев

Целия епизод на „40 седмици – пътят на едно дете“ можете да видите във видеото горе.