В новия епизод на „40 Седмици – пътя на едно дете“ Нели Хаджийска признава, че е имала куриозен случай по време на своето първо раждане. В разговор с бъдещите майки Мария и Рене, тв водещата им сподели, че е отишла да ражда все едно отива на запис на предаването „Търси се“:

„Бях се уговорила с моята лекарка да съм в болницата още в 5 сутринта, за да мога да родя първа. Предишната вечер отидох специално на фризьор и маникюр, а на сутринта ми прибраха косите под една шапка, облякоха ме за операционната зала и детето ми не можа да ме види първият път, както аз исках. Всички лекаря се смяха дни наред с майката, която отива на секцио с прическа, грим и маникюр”.

Емоционалните състояние на бременните жени в този така важен момент коментира и психологът на поредицата на ДНК – Нели Павлова.

„Много е важно по време бременността една жена да не е свръх фокусирана върху нея и всичко да се върти около бебешките дрехи и чорапи. Тя трябва да обърне внимание и на себе си и да оцени факта, че тя също е специална. Бременната жена трябва да си угажда и ако чувства, че има нужда да направи нещо само за себе си, то тя трябва да го направи на момента. Много майки улисани, че са майки забравят, че са и съпруги и половинки на мъжа си.“

Именно това провокира Рене и Мария да покажат кадри то своето ежедневие. И докато Рене е в салон за красота, където научава, че по време на раждането не е препоръчително да бъде с тъмен, а с прозрачен лак, заради упойката, то Мария е на разходка с мъжа си. Покупката на обилно количество чипс и газирани напитки за киносалона пък отварят нова тема в предаването – тази за забранените храни.

„Лесна за следване формула е 80 на 20! Ако 80% от храната ни носи полезност, носи ни всички онези необходими микро- и макроелементи, които помагат на майката и бебето да се развиват, може да си позволим другите 20% да ни доставят повече удоволствие, отколкото полезност. Ключови са разнообразието и баланса при хранене“ – коментира нутриционистът Маги Пашова. Тя е възпитаник на канадския Институт за природосъобразно хранене CSNN и има над 8-годишна практика в сферата на здравословното хранене.

Друг съвет, който Маги дава на момичетата в проекта, е да внимават с произволния прием на витамини по време на бременността, защото той може да бъде опасен! Всички добавки, които се приемат трябва да се съгласуват със специалист и да се ползват препоръчително само такива с пренатални формули.

Новия епизод на „40 Седмици – пътя на едно дете“ може да гледате във видеото горе.