Какви опасни храни са открити и спрени на пазара тази година - научаваме в рубриката "Чети етикета" на предаването "Тази сутрин" по bTV.

"Голяма част от непродадената продукция, специално в млечния сектор, най-накрая отива в заведения за обществено хранене, училища, детски градини, болници", казва д-р Сергей Иванов от "Активни потребители".

"Това се случва, защото именно там контролът е най-малък", допълва експертът.

По думите на Иванов за част от продуктите, чийто срок е изтекъл, не се разбира за това, защото няма промяна във вкуса, какъвто е случаят с млечните продукти, например – сирене и кашкавал.

"Голяма част от туристическия сектор използва продукти, които иначе няма да ги намерите в търговската мрежа. Има голям паралелен пазар, за който повечето потребители дори не знаят", коментира Иванов.

"Повече хора се сблъскват с него, когато отидат в хотел, на почивка или децата им отидат в тези столови, в които вие не знаете какво се пазарува", допълва той.

По думите му по-голямата част от опасните храни у нас стигат до пазара и според него изяждаме около 90%.

Вижте повече във видеото в сайта на bTV Новините.