Най-добрата грижа за здравето е всичко, което правим, за да не се разболеем. Грижата за тялото и духа са много по-важни и съществени от всички билки, отвари, хапчета и сиропи, които ще изпием, след като болестта е вече настъпила.

Ето какви мерки можем да взимаме превантивно, за да избегнем извънредни разходи за здраве.

Контрастните душове засилват имунната система. Редувайте топла и студена вода по 15-20 секунди. Промяната тонизира, но и активира имунитета. 

При леки настинки, за затопляне и релакс, може да се възползвате от широко разпространена практика, която е лесна и приятна - леген с топла вода. Във водата се сипва шепа морска сол. Може да добавите и капки етерични маска. Това засилва обмяната на веществата, действа срещу мускулни болки, срещу умора и напрежение.

Бактерицидна лампа - потиска начални стадии на вирусни инфекции и укрепва организма. 

Витамин Д, витамин С, магнезий - голяма част от населението е с ниски нива на витамин Д. 

Снимка: iStock

Солна стая - един от най-приятните начини да прочиститите дихателните пътища и да подсилите работата на имунната система. Просто прекарайте няколко минути в солна стая, отпуснете и дишайте дълбоко. 

Кисело мляко и саламурено сирене за подобряване на микробиома.

Колаген за стави, кожа, коса и нокти - след определена възраст организмът има нужда от външни доставки на колаген, за да бъде тялото ни в добро здраве. 

Снимка: iStockВода за всички обменни процеси. Ако снабдяваме организма си с достатъчно вода и той ще работи както трябва. Диетолозите твърдят, че студената вода предизвиква “термален шок” в организма, който на свои ред ускорява метаболизма, засилвайки дейността му с 30%.