Намален жизнен тонус, загуба на енергия, умора, тревожност, депресия, безсъние, промени в настроението, често главоболие, липса на апетита и т.н. са състояния, на които трябва да обърнем сериозно внимание, ако ги усещаме. В повечето случаи те са индикатор за наличие на хормонален дисбалнас в тялото ни. Небрежното отношение и ненавременно лечение на хормоните може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Добрата новина е, че за да надвием хормоналния дисбаланс без лекарства се оказва напълно възможно.

Eто какво споделя по въпроса експертът по Аюрведа и основател на Sundara Holistic Кийра Нахман. Следват нейните съвети как да балансираме хормоните си по естествен път:

Каква е причината?

Според Нахман основният виновник, причиняващ нарушаване на хормоналния баланс в човешкото тяло, е стресът. 90% от факторите, влияещи негативно върху състоянието на хормоните, се дължат именно на него.

"Ако сме подложени на твърде много стрес в ежедневието си, това неминуемо ще рефлектира върху състоянието на хормоните естроген и прогестерон", обяснява тя.

Ето защо, за да съхраним оптимално здравословното си състояние, трябва да избягваме твърде многото стресови ситуации, съветва още Кийра Нахман.

Какво означава това?

Когато човек е в състояние на стрес, адреналинът и кортизолът стават свръхактивни. Излишният кортизол блокира естрогена. От своя страна загубата на естроген при жените води до отделянето на по-малки количества серотонин, което води до разстройства на нервната система и настроението. Високите количества на адреналин и кортизол в кръвта отприщтват още и състояния като високо кръвно налягане, депресия и нарушаване на естествения хормонален баланс в организма. Увеличава се чувството на тревожност, апетитът се губи, жизненият тонус и енрегия спадат значително.

Ненавременното лечение на гореописаните симптоми, подсказващи за наличие на хормонален дисбаланс, може да доведе да образуване на миома, до развитие на сърдечно-съдови заболявания, безплодие, както и до остеопороза. За щастие всички те могат да бъдат овладяни и лекувани без намесата на лекарства.

Следват любимите методи на Кийра Нахман за лечение на хормоналния дисбаланс с естествени средства>>