Диетата, която ще ви представим малко по-долу е измислена от Хитоши, японец с медицинско образование и неговата съпруга фармаколог Сумико. Публикувана е през март 2008 година в известна японски социална мрежа. За много кратко време тя придобива неподозирана известност сред целия народ в страната на изгряващото слънце.

Защо диетата става толкова известна?
Може би, защото не е точно диета, а вид хранителен навик, който трябва да залегне в основните принципи на хранене на хората решили да я спазват. Готови ли сте да разберете какъв е той?

Тайната на Хитоши и Сумико са бананите на закуска. Затова диетата е известна като сутрешна бананова диета. Единствените й две правила включват консумирането на банани сутрин и пиенето на вода със стайна температура. Сигурно ще попитате какво тогава се яде на обяд и вечеря? Двамата японци са стигнали до заключението, че каквото и да консумираш през деня, закуската е по-важна от всичко останало, което ще сложиш в стомаха си след това.

Как действа тя?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Една от причините малкият сутрешен трик да действа е, че бананите засилват метаболизма и процесите, които се извършват в храносмилателната система на човек. Другата е, че плодовете са богати на нишесте, което осигурява на стомаха чувство на ситост за по-дълго.

Същата е и причината на закуска да се пие вода със стайна температура – засилва се метаболизма и се поддържа сит стомаха.

Има ли някакви рестрикции?
Както казахме рестрикции относно това какво да се хапва през другата част от деня няма, единственото условие е вечерята да се случва винаги преди 20 часа и да не се яде десерт. Ако много огладнеете – разрешени са малки порции плодове за задоволяване на апетита.

Създателите на сутрешната бананова диета препоръчват редовно да се взема 8-часовата доза сън. За по-бързи резултати можете да следвате тайната на японците за стройно тяло – те ядат, докато напълнят стомасите си на 80% и никога не се наяждат изцяло.

И още една рестрикция, която не би ви притеснила, ако сте работещ човек, който става всяка сутрин рано за работа – алкохолът не се препоръчва, ако искате да постигнете задоволителни резултати.
А и да не забравим – бананите не трябва да са готвени, пържени, варени, печени  или замразени, само и единствено сурови.

Имайки предвид славата на японците като народ със стройни тела и без особени проблеми със затлъстяването, сме склонни да се доверим на сутрешната бананова диета. А вие?