Ако сте забелязали, че се потите прекомерно, вероятно причината не са само горещините. Някои храни предизвикват потене и заради термогенен ефект. Когато се разграждат в организма, част от тях се отделят като топлина.

Ето какво да избягвате в най-горещите дни, за да не изпитвате допълнителен дискомфорт от потенето.

Солени храни

Когато консумирате храни, които съдържат много натрий, тялото ви е принудено да се освободи от излишната сол с помощта на потта. Ето защо солените храни са на първо място в списъка на храните, които трябва да избягвате в горещините.

Това включва: чипс, консервирана риба и зеленчуци, сосове и други подобни.

Снимка: iStock

Преработени храни

В преработените храни обикновено липсват фибрите и ензимите, необходими за правилното храносмилане. Такива храни са богати и на мазнини, което още повече затруднява храносмилането. И всеки път, когато организмът се мъчи даги  усвои, потенето се увеличава.

Това включва: мазни печива (като торти или кроасани), замразените полуфабрикати и др. 

Кофеинови напитки

Кофеинът действа на централната нервна система, ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. След това организмът започва да реагира като събужда потните жлези. Топлината от горещото кафе или чай също повишава вътрешната температура на тялото, което води до още по-голямо изпотяване. Затова е добре да избягвате напитки с високо съдържание на кофеин, когато е горещо.

Това включва: кафе, чай (зелен и черен), енергийни напитки и много видове газирани напитки.

Снимка: iStock

Алкохолни напитки

Алкохолът също така повишава сърдечния ритъм и следователно повишава вътрешната температура. Колкото повече пиете, толкова повече се потите.

Това включва: коктейли и дори чаша с вино с лед.

Пикантни храни

Пикантните храни също могат да стимулират изпотяването, тъй като изгарящото им действие "подлъгва" централната нервна система да задейства механизъм за охлаждане.

Това включва: люти чушки, пипер, салца и др.

Сладкиши

Храните с високо съдържание на захар и въглехидрати, каквито са почти всички съществуващи десерти, предизвикват значителен топлинен ефект, тъй като организмът трудно ги разгражда. Сладките храни повишават кръвната захар, което води до обилно потене.

Това включва: торти, балкава, бонбони и др.

Снимка: iStock

Високопротеинови храни

Протеиновите храни освобождават част от енергията, която съдържат, като топлина. Когато ядете много белтъчини, се образува урея като страничен продукт от храносмилането. Тялото се освобождава от уреята чрез потта. 

Това включва: месо, риба, протеинови барчета и др.