Стоите в предната част на залата за конференции и представяте презентация пред колегите или пред шефовете. Знаете, че това е важна среща и залозите са високи - пулсът ви се ускорява и вашите длани започват да се потят. Всичко това е познат сценарий, нали? Особено за хората със сценична треска или за тези, които са по-притеснителни натури.  Дори когато подсушите дланите си с кърпичка или в панталоните си и продължите, вие усещате ръцете си по-лепкави и комфорта сякаш е непостижим... Ами когато изненадващо настъпи възможност за запознанство с момчето, което е откраднало вниманието ви за вечерта и не сте отлепяли поглед от него през цялото време - здрависвате се, а дланите ви са покрити със студена влага.

Според експертите това е напълно нормална реакция на тялото ви в стресова ситуация. Но какво казва науката за този лепкав феномен и какво можете да направите, за да го предотвратите? 

Защо се потим по време на стрес
Основната цел на потенето е да охладите температурата на тялото си. Тялото отговаря така и когато преминем в режим "борба или бягство" от стресова ситуация, коментират психолози. Мозъкът ви не прави разликата между стресорите - дали ще бягате от тигър като предците си или ще говорите пред пред шефа си, организмът ви реагира по един и същи начин. Да, това ви кара и да се потите. Интересното е, че функцията на това потене е да ви помогне да работите по-ефективно по време на тревога (да избягате от тигъра в джунглата успешно).

Но защо точно ръцете ви

Това отново ни връща в праисторическите времена. Специалистът Пол Родригес коментира пред британската медия "Huffington Post", че концентрацията на пот по дланите, е предизвикана защото "малко влага в дланите, би подобрила сцеплението и хватката ви".Този тип потене обикновено се проявява на конкретни места и ръцете са едно от тях. Така, когато сте нервна или работите под стрес, може да сте господин или госпожа "лепкави ръце", тъй като има по-висока концентрация на потните жлези на дланите (подобно е и с ходилата на краката, някои области на лицето и подмишниците). 

Какво го задейства
Потните длани са емоционална реакция и могат да бъдат предизвикани от чувства като страх или безпокойство. Изпотяването обикновено се контролира от хипоталамуса в мозъка. Хипоталамусните процеси, които сигнализират за емоцията, я превръщат в изпотяване. Интересното е, че всяка ситуация, която може да предизвика нервност или да ви развълнува, има способността да заприлича на "стрес" - първа среща, интензивен обществен ангажимент или внезапен момент на паника, като осъзнаване, че сте пропуснали важен краен срок. Дори някои пикантни ястия, както и тютюнопушенето могат да бъдат катализатор за изпотяване на ръцете.

Как да го предотвратите

Емоционалният стрес, който обикновено е причина за потни длани, е труден за контролиране. И все пак потните ръце и лепкавите длани са предизвикателство, което има потенциал да бъде преодоляно. 

Снимка: iStock

Ето и три съвета, които Тимъти Минес (медицински директор в MedExpress, национален спешен медицински център) споделя в "Huffington Post".

1. Ако знаете, че ви очаква напрегнат ден, практикувайте дълбоко вдишване. Помислете какво ви безпокои и медитирайте по този начин.

2. Опитайте се да сложите малко количество продукт против изпотяване на ръцете си през нощта - дезодорант с повече талк, например. Нощта е най-доброто време за това, тъй като позволява на съставките да проникнат в кожата ви и да блокират потните жлези.

3. Сложете малка торбичка със сода за хляб или пък царевично нишесте в чантата си. Странно е, но при подобна екстремна ситуация, можете да я нанесете върху дланите си и да избегнете лепкавото последствие. И двете ще помогнат да се абсорбира излишната влага в ръката.

Влагата и потенето на дланите са нормални при наличието на стресови ситуации и напрежение. Ако това обаче се случва постоянно и е в прекомерни количества, посетете специалист, защото е възможно да страдате от палмарна хипердоза (заболяване свързано с прекомерно изпотяване, което се лекува с йонофреза).