Ето, че летните температури дойдоха заедно с август и слънцезащитният фактор е в чантата, а плажовете и слънчевите очила са част от ежедневието ни.

Лятото е чудесно, но не трябва да прекаляваме с жегите. Някои хора обожават слънцето и с удоволствие вземат своята допълнителна доза витамин D, но за други горещините са непоносими. Топлите дни често предизвикват някои неприятни и симптоми, но умереното излагане на слънце е полезно за всеки.

Да, потенето е неизбежно, а още по-горещите дни могат да развалят и сънят ни с отчайващо обръщане и въртене из леките завивки. Докато природата е навън разцъфва – хремата на някои хора само тези дни чака, за да се активира... Да, не коментираме и ветровете, които могат да пронизват като остриета изпотеното и влажно тяло.

Снимка: iStock

Има много страшни неща, които жегата може да причини на тялото ни, ако не се отнесем сериозно и прекалим. Важно е да сме внимателни към самите себе си и да радваме на слънчевите лъчи разумно. Ето три неща, които трябва да знаем за горещите летни дни.

1. Жегите могат да предизвикат лош дъх

Прекомерната топлина може да доведе до дехидратация (много потене), което доказано води до пресъхване на устните. Когато устата ви е по-суха от обикновено, бактериите се натрупват, защото няма достатъчно слюнка и лошият дъх е налице. Решението на този проблем никак не е изненадващо – повече вода. Ако приемате и медикаменти за сенна хрема, на лятна диета сте и увеличавате упражненията на открито, защото времето ви го позволява, то прекомерното излагане на слънце доста ще ви дехидратира.

2. Слънцето прави костите ви по-здрави

Слънцето дава допълнителна сила на тялото ви - чрез витамин D. Витаминът помага на организма ви да абсорбира калций, който заздравява костите. Медицинските лица често препоръчват да се приемат добавки в по-тъмните есенни месеци, защото недостигът на слънчева светлина може да доведе до крехки кости. Така че се разходете в парка и натрупайте витамин D, докато можете през лятото, но бъдете внимателни, за да не получите слънчево изгаряне.

3. Високите температури и сериозната топлина може да спрат изпотяването

Може да звучи като мечта, но всъщност вероятно е знак за топлинен удар и трябва да се третира като спешен случай. Нормалната температура на тялото е около 37 градуса, но ако се нагрее твърде много (до 40-41 градуса), може да се окажете с топлинен удар. В такъв момент системата за регулиране на топлината в тялото ви се стяга и спира изпотяването, тъй като се опитва да поддържа вода около жизнените ви органи. В дните с прекалено високи температури избирайте сенчести места, а ако подозирате, че някой страда от топлинен удар, незабавно повикайте спешна помощ. Опитайте се да охладите човека, като използвате ледени пакети за слабините и мишниците, където се намират артериите.

За да се насладите спокойно и безаварийно на хубавото време през лятото напълнете бутилката си с вода, вземете пакетче дъвки за всеки случай и не прекалявайте с излагането на слънце.