Непоносимостта към лактоза е много често срещана. Всъщност се смята, че засяга над 70% от населението на света. Хората с непоносимост към лактоза изпитват храносмилателни проблеми, когато ядат млечни продукти, което може да има отрицателен ефект върху качеството им на живот.
След като в първата част представихме какво е лактозата и какво представлява непоносимостта към нея, преминаваме към храните, богати на лактоза.
Храни, съдържащи лактоза
Лактоза се съдържа в:
- Краве мляко (всички видове)
- Козе мляко
- Сирене (твърди и меки сирена)
- Сладолед
- Кисело мляко
- Масло
Допълнителни храни, които понякога съдържат лактоза
Храните, които имат някаква форма на млечни продукти като съставка, също могат да съдържат лактоза, включително:
- Храни, приготвени с млечен сос
- Шоколад и сладкарски изделия като сладки, бонбони и бисквити
- Хляб и хлебни изделия
- Зърнени закуски
- Предварително готови супи, спагети, сосове
- Преработени меса, като шунка и колбаси
- Готвени ястия
- Чипс, ядки, тортили
- Десерти и сладкиши
Допълнителни имена за добавени млечни продукти
Можете да проверите дали даден продукт съдържа млечни продукти, като прочетете внимателно етикета. В списъците на съставките, добавеното мляко или млечни продукти могат да бъдат описани като:
- Мляко или твърди вещества от мляко
- Мляко на прах
- Суроватка или суроватъчен белтък
- Млечен казеин
- Извара или котидж
- Млечна захар
- Мътеница
- Сирене
- Концентрат на суроватъчен протеин
От друга страна млечна киселина, лакталбумин или лактат не съдържат лактоза.
Накратко: Много храни съдържат млечна захар и може да приемате неосъзнати количества. Важно е да проверявате внимателно етикета, за да видите дали съдържат скрита лактоза.
Хората с непоносимост към лактоза могат да ядат млечни продукти
Всички млечни храни съдържат лактоза, но това не означава, че хората с непоносимост трябва да ги изключат напълно. Смята се, че хората с непоносимост към лактоза могат да приемат 10-15 г лактоза, разпределени през целия ден. Някои видове млечни продукти също имат естествено ниско съдържание на лактоза, когато се консумират в обичайните им порции. Маслото, например, съдържа само 0,1 г лактоза на 20 г порция. Някои видове сирена също съдържат по-малко от 1 г лактоза на порция. Интересното е, че киселото мляко има тенденция да причинява по-малко симптоми при хора с непоносимост към лактоза в сравнение с други видове млечни продукти.
Накратко: Повечето хора с непоносимост към лактоза могат да понасят малки количества млечна захар без странични ефекти. Млечните продукти като масло, кисело мляко и някои сирена често се понасят по-добре от млякото.