Съветът на Росица Николова - експерт здравословно хранене

Соевото мляко е една от най-добрите алтернативи на често консумираното краве за хора непоносимост към лактозата, за тези, които искат да се хранят здравословно и да приемат по-малко холестерол с храната си, както и за всички, спазващи великденските пости.

Знаете ли, че топ алергени, предизвикващи IgE реакции, са млякото, яйцата, пшеницата, соята, морските храни и фъстъците? Алергиите са съвременното здравно проклятие – едно от най-широко разпространените реакции на организма към определени храни или външни влияния. Алергията към млякото всъщност е непоносимост към белтъка, който бива разпознат като алерген от тялото. Това обаче не е причина да се отказваме от тази напитка. Алтернатива на животинските млечни продукти са растителните такива – соево, бадемово, кокосово. На българския пазар се предлага богато разнообразие от соеви млека. 

Източник на протеини, фибри и витамини

В Китай, Япония и други части на Азия соевото мляко е традиционна напитка. Ползите за здравето са познати от векове на хората там. Соевото мляко става все по-предпочитан продукт и в страните на Запад.

Соевото мляко е източник на висококачествени протеини, мастни киселини, фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества са важни за здравето и осигуряват нужната енергия на организма. Пиенето на соево мляко осигурява и допълнителни фибри на организма.

Източникът на соевото мляко е растителен, което е причина то да не съдържа холестерол. Ниското съдържание на мазнини е една от най-значителните разлика спрямо обикновеното краве мляко. Допълнителен плюс е и по-ниското съдържание на захар - 7 г в соевото срещу 12 г в обикновеното.

За хора на диета и като превенция за рак на простатата

Пълномасленото соево мляко е нискокалорично, което го прави предпочитан продукт и от дами, които се грижат за фигурата си или спазват специфичен режим на хранене. Чаша пълномаслено соево мляко съдържа само 80 калории, което е еквивалент на обезмасленото краве мляко. Мононенаситените мастни киселини в млякото имат свойството да потискат усвояването на мазнини през червата, което помага за загубата на тегло.

Соевото мляко съдържа естествени фитоестрогени - изофлавони. Те потискат свръхпроизводството на тестостерон при мъжете, което може значително да намали риска от рак на простатата. Фитоестрогените са заместител на естрогена, който пада до минимум при жените в менопауза. Те регулират женските полови хормони и облекчават дискомфорта в този период. Соевото мляко добра алтернатива при здравословна и балансирана диета на растителна основа. Причината за това може да е някаква непоносимост, съзнателно избран режим, пости (в момента текат великденските) и т.н.

Соевото мляко обикновено е с добавен калций. Той е изключително важен за формирането на костите, както и за превенцията от остеопороза. Само достатъчния и ефективен прием на калций ви гарантира, че няма да получавате мускулни схващания, няма да имате чупливи нокти и развалени зъби, и няма да имате проблеми със съня.