Всичко, което ядем и особено това, с което злоупотребяваме, оставя отпечатък върху кожата на лицето ни. Как да определите кои храни да избягвате и защо имате бръчки - вижте съветите на Нигма Талиб, лекар натуропат от Лондон.
„Кожата на всеки човек е огледало на хранителните му навици“, убедена е тя.
Тя е ценен съветник за здраве и красота на множество селебритита от Холивуд. Дизайнерката Стела Маккартни, актрисите Кейт Босуърт и Пенелопе Круз и десетки други холивудски знаменитости – всички те безкомпромисно й вярват.
Докторът Талиб е издала книга за връзката между храненето и стареенето на кожата, която публикува през есента на 2015 г. във Великобритания.
„Когато пациент дойде в моята клиника, само като погледна лицето му, мога да разбера каква храна яде и с какво злоупотребява“, откровена е Нигма.
Повече от десет години Талиб изследва проблемите на стареенето на кожата: как и защо се появяват бръчките, защо на някои хора очите стареят по-бързо, а на други челата, защо не могат да се отърват от пигментните петна по кожата и други състояния.
Прочетете по-надоу на какво се дължи всичко това и как да се предпазите от дълбоки бръчки.
След като анализира стотици случаи, Нигма идентифицира четири основни типа стареене на кожата и прави важни заключения. Всеки от случаите е следствие от неправилно хранене и прекомерна консумация на храна.
Нейният подход се счита за оригинален, тъй като идентифицира четири основни групи „алергени на младостта“.
„Хормоналните промени, които ускоряват процеса на стареене вътрешно и външно, най-бързо се виждат на лицето“, казва Нигма.
Според нея има четири категории храни, които са особено вредни за организма:
Глутенови храни
В случай, че имате непоносимост към храни, съдържащи глутен – ето какви са симптомите:
- Зачервяване на бузите
- Подуто лице
- Старчески петна по долната част на лицето
Малко хора всъщност страдат от цьолиакия (истинска непоносимост към глутен), но повечето хора действително имат чувствителност към него в една или друга степен. Глутенът е отговорен за появата на възрастови петна, особено по брадичката, провокира развитието на розацея, а също така води до подуване и подуване на лицето, особено в областта на бузите.
Какво да правя, ако имам непоносимост към глутен?
Намалете количеството храните, които го съдържат, пийте колкото е възможно повече вода и яжте фибри.
Млечни храни
Непоносимостта към тях се изразява чрез:
- Подпухнали клепачи
- Торбички и тъмни кръгове под очите
- Обриви и възпаления по брадичката
- Малки пъпки по цялото лице
Млякото е често критикуван продукт в хранителното меню. Някои специалисти твърдят, че е пълно с хормони и че по принцип възрастните хора не трябва да консумират от него.
Талиб се съгласява, че лактозата е един от най-известните и популярни хранителни алергени. Ефектът от прекомерната употреба на млечни продукти става особено забележим с възрастта, когато все повече губим способността си да усвояваме лактозата.
Какво да правя, ако имам непоносимост към лактоза?
Избягвайте всички млечни продукти, включително кисело мляко, извара, сирене и различни сосове. Необходимо е да направите триседмична почивка, за да пречистите тялото си и да видите истинския ефект.
Захарни храни
Непоносимостта съм тях се изразява в:
- Обриви по цялото лице
- Надлъжни бръчки на челото
- Синини под очите
- Матов цвят на кожата
- Тънка и крехка кожа с гънки
Не само обичайната бяла кристална захар, а и онази в печива, сладкиши, както и хляб и ориз. Рафинираните храни, богати на бързи въглехидрати, са най-прекият път към старостта. Глюкозата се свързва с колагена и превръща гъвкавите колагенови влакна в твърди съсиреци. В резултат на това кожата се отпуска и се появяват дълбоки бръчки.
Какво да правя, ако имам непоносимост към захар?
Първо намалете консумацията си наполовина, след това отново наполовина и така докато захарта напълно излезе от диетата ви.