Традиционната българска кухня се основава в голяма степен на вкусни гозби и млечни продукти. Любимата на всички ни баница е сред най-разпространените храни в страната и практически няма улица, на която да не попаднем на поне едно заведение, в което да не се предлага някаква вариация на познатата рецепта. При това редовно придружена с айрян – друг млечен продукт, който е залегнал в основата на българската хранителна програма. 

За някои хора това се явява проблем, тъй като не успяват да разградят напълно лактозата, която попада в организма им, именно чрез млечните продукти. Това е т.нар. лактозна непоносимост, която, казано съвсем накратко, представлява неспособност на организма да преработи и усвои хранителни продукти на млечна основа – сирене, мляко, кашкавали, някои видове масло. Симптомите на това състояние са типични за проблеми с храносмилателната система като: газове, подуване, диария, болки в корема и дискомфорт. Не всеки, който среща тези симптоми, има лактозна непоносимост, но всеки с лактозна непоносимост среща тези симптоми. Затова е важно да се запознаем по-детайлно с това състояние и да знаем как да се справим с него.  

Лактозната непоносимост е генетично заложена. Според определени проучвания около 70 % от населението на Земята има някаква степен на лактозно малабсорбиране (както е научното наименование на непоносимостта). Малабсорбирането се проявява най-често в периода между 20-та и 40-та година в развитието на организма. Важно е лактозната непоносимост да се различава от млечната алергия, която е дефицит на имунната система. Непоносимостта е метаболитно заболяване, което се появява, когато човешкият организъм не може да разгради лактозата, която се намира в млечните продукти. Това се дължи на липсата на ензима лактаза, който се произвежда в стомашните стени и служи за разграждане на лактозата на глюкоза и галактоза, които могат да бъдат усвоени от тялото. 

Непоносимостта към лактоза може да има по-сериозно отражение върху здравето (отвъд периодични болки в корема или спешни посещения на тоалетната), ако Ви пречи да получавате достатъчно хранителни вещества, като например калций и витамин D. Млякото и млечните продукти, които съдържат лактоза, са едни от основните източници на калций, витамин D и други хранителни вещества.

Калцият е необходим през целия живот, защото е обвързан с растежа, както и със здравината и издръжливостта на костите. Ако не получавате достатъчно калций, костите Ви може да станат слаби и чупливи при минимално натоварване. Това състояние се нарича остеопороза. За да не ни се налага да променяме диетата си и в същото време да приемаме нужното за организма количество калции – на помощ идва Estocal. Това е хранителна добавка, която съдържа чист лактазен ензим. При прием от две таблетки дневно преди хранене и консумация на млечни продукти, той позволява безпроблемно  консумиране на млечни продукти без притеснение от възникването на типичните за лактозната непоносимост симптоми.  

Все пак изброяваме и още няколко полезни източници на калций (освен млечните продукти), които са също толкова вкусни и полезни:  

  1. Тъмни, зелени листни зеленчуци

Консумацията им е полезна за общото Ви здраве, но тъмните зеленолистни зеленчуци, като зеле, спанак, броколи и бок чой, са богати на калций.

  1. Ядки и семена

От всички ядки бадемите са с най-високо съдържание на калций. Те са също така добър източник на магнезий и витамин Е. Семената като мак, чиа, коноп и сусам са с високо съдържание на калций и са лесни за поръсване върху храната за закуска и в смутита.

  1. Консервирана сьомга и сардини

Чудесен източник на калций благодарение на меките си, годни за консумация кости. Мазните риби са и чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъка, сърцето и кожата.

  1. Сушени смокини

Те са с високо съдържание на фибри и имат повече калций от другите сушени плодове. Внимавайте да не ядете твърде много сушени плодове, тъй като те са с високо съдържание на захар. 

  1. Боб и леща

Бобът и лещата са не само изключително полезни за Вас, но и добър източник на калций. Крилатият боб (тропическо бобово растение, произхождащо от Нова Гвинея) осигурява най-много калций, следван плътно от белия боб.

  1. Обогатени храни

В някои зърнени храни (овес, хляб и други храни) е добавен калций. Проверете етикета, за да видите дали има такива, тъй като това може да Ви помогне да повишите нивата на калций. 

Да се върнем на лактозната непоносимост и това как бихме могли да я диагностицираме?  Първият и най-лесен начин да се уверите сами, че страдате от лактозна непоносимост е да обикновено се прави кръвен или дихателен тест. Кръвният тест анализира нивото на глюкоза в кръвта след прием на лактоза, докато дихателният тест измерва количеството на водород, което се освобождава след усвояване на лактозата. И двата теста са бързи и безболезнени и дават надеждни резултати. А след диагнозата идва времето за справянето с това състояние.  

За много хора може да звучи изненадващо, че лактозната непоносимост не означава непременно доживотно отказване от млечните продукти. На пазара вече има хранителни добавки, които помагат на организма, като набавят липсващата лактаза и предотвратяват възникването на неприятните симптоми като подуване и газове. 

В заключение можем да кажем, че лактозната непоносимост е по-скоро дискомфорт, отколкото сериозен екзистенциален проблем. Това до голяма степен е така, защото с продукти като Estocal вече е напълно възможно дори хора, които са засегнати от това състояние, да консумират млечни продукти, без да излагат организма си на какъвто и да било дискомфорт.