Познато ли ви е онова неспокойно усещане в стомаха, сякаш току-що сте изяли балон? И прилепналата красива рокля веднага започва да стои някак различно, сякаш сте изяли целия свят.

Не, не сте напълнели, може обаче да избегнете това усещане, като разберете кои храни или комбинации от тях причиняват подуване.

Подуването е не само неприятно като усещане, но е и изключително неестетично. То възниква поради образуването на газове в червата, които продължават в един непрекъснат процес. Причината обикновено е консумацията на определен брой продукти, които или се усвояват по-бавно от организма. Често чувството за ситост възниква поради твърде бързото усвояване на храната, което води до навлизане на въздух в стомаха.

За да избегнете подобни усещания, трябва да следите не само темпото си на хранене, но и какво точно слагате в устата си. Еко кои храни трябва да избягвате, ако не искате да изпитвате дискомфорт в стомаха:

Бял хляб

Снимка: iStock

Печивата от пшенично брашно е най-добре да изключите от вашата диета. Класическата рецепта предполага, че хлябът съдържа захар и мая. И двата продукта допринасят за образуването на газове. Когато избирате хляб, обърнете внимание на този, направен без употребата на мая, най-често този хляб е черен или пълнозърнест.

Газирана вода

Снимка: istockphoto.com

Напитките, обогатени с въглеводороди, водят до временно увеличаване на обема на стомаха поради натрупването на газове. Подуването продължава от час до три и е придружено от тежест и дискомфорт. Освен това най-често газираната вода е сладка напитка, съдържаща невероятно количество захар, която, за съжаление, няма да напусне тялото ви след няколко часа, а ще остане в него, като част от мастните депа.

Пържени продукти

Снимка: Istock.com

Вероятно звучи като клише, но пържените харни, като чипс, картофи и всякаква бърза храна са нездравословни. Тежестта, подуването и дискомфортът в стомаха ще ви бъдат гарантирани. Бързата храна е богата на трансмазнини, които често причиняват възпалителни процеси в стомаха.

Извара или кисело мляко със сладко

Въпреки че е една от най-популярните опции за закуска, комбинирането на протеинови храни със сладки топинки, не е добра идея. Тази комбинация е изключително трудна за храносмилане: протеините отнемат много време, за да се разпаднат и скърцат, а междувременно сладкото започва да ферментира.

Сладолед

Сладоледът е не само е истинска захарна бомба, но и предизвиква подуване, тъй като изисква специални условия за храносмилане. Изключително студен продукт, който дори съдържа лактоза, не се смила толкова лесно в стомаха ни. Имайте това предвид, когато следващия път поръчате няколко различни вида от сладкия деликатес в ресторант.

Грозде

Сладкото и вкусно грозде предизвиква повишено образуване на газове в стомаха и винаги провокира подуване. Други плодове, които е най-добре да не се ядат в критични ситуации, включват ябълки и праскови. Работата е там, че плодовете, богати на фруктоза, като круши, пъпеш, и грозде, изискват много енергия и специални ензими за храносмилане.

Колбаси

Снимка: Thinkstock

Тази категория включва всички промишлени месни продукти, приготвени без ваше участие: консерви, колбаси, купени котлети и др. Диетолозите и лекарите препоръчват пълно премахване на такива продукти от диетата, тъй като те, в допълнение към многобройните „химикали“, съдържат вредни мазнини, които причиняват развитието на сърдечни заболявания, а също така допринасят за появата на възпалителни процеси в стомаха. Колбасите съдържат голямо количество натрий, което в излишък води до задържане на течности в тялото и в резултат на това до отоци. За вас това означава усещане за тежест в стомаха и временно увеличаване на размера му.

Дъвки и бонбони без захар

Снимка: iStock

Такива продукти, за да носят гордо етикета без захар, премахват естествената захар от своята формула, заменяйки я с аналози като ксилитол, сорбитол и малтитол. Такива заместители се усвояват само частично в тялото и причиняват повишено образуване на газ. Докато дъвчете дъвка, в стомаха навлиза не само сладка слюнка, но и въздух, който ще разшири стомаха отвътре.

Зеле

Снимка: Istock.com

Въпреки всички предимства на този продукт, зелето причинява повишено образуване на газове. По-добре е да го избягвате в онези дни, когато трябва да изглеждате добре в прилепналата рокля. Само прясното зеле причинява подуване, а термично обработеното зеле може да се превърне в добър продукт за лека закуска. Цялата тайна е в грубите фибри, които се съдържат в прясното такова.

Бобови растения

В този случай подуването се причинява от протеини, за пълното и бързо усвояване на които в стомаха ни липсват ензими. Поради това зърната започват да ферментират в стомаха ни, причинявайки подуване и дискомфорт. Накисването на бобовите растения преди готвене помага за облекчаване на ситуацията.