Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" финансира с 23,6 милиона щатски долара базираната в САЩ компания Micron Biomedical за първото в света масово производство на технология за ваксини без игли, съобщи Ройтерс.

Ваксината се поставя от разтворими микроигли, които се прикрепят към кожата с нещо като лепенка.

Здравни експерти отдавна обсъждат потенциала на подобни технологии за улесняване на приема на животоспасяващи ваксини. Те се транспортират и прилагат по-лесно от традиционните инжекционни форми, особено в по-бедните страни, в които достигането до всички деца, нуждаещи се от ваксини, остава предизвикателство. Производството на нови технологии за ваксиниране обаче е пречка.

Изпитания в Гамбия по-рано тази година показа, че устройството като лепенка на базирана в САЩ компания е поставило ваксина срещу морбили и рубеола, произведена от Серумния институт в Индия, на възрастни, бебета и деца също толкова безопасно и ефективно, както става със спринцовки, и е предизвикала същия имунен отговор.

Технологията "може да помогне да се преодолеят някои от основните бариери пред глобалното изкореняване на морбили и рубеола", каза Джеймс Гудсън, старши изследовател в отдела по имунизациите на Американските центрове за контрол и профилактика на заболяванията, които също са партньор на компанията-производител.

Финансирането ще подкрепи изграждането на промишлена мощност за производство на около 10 милиона устройства годишно за по-мащабни клинични изпитания и за последващо приложение, ако се получи разрешително от регулаторните органи.