Съединените щати станаха първата страна, която одобри ваксина за бременни жени, която предотвратява тежко заболяване, причинено от респираторно-синцитиален вирус (RSV), при бебета, предаде АФП.

Ваксината на "Пфайзер", която вече е одобрена за употреба при възрастни хора, сега получи зелена светлина за употреба като еднократна инжекция от 32 до 36 седмица от бременността, за да предпази бебетата от раждането до шест месеца, се казва в изявление на Агенцията по храните и лекарствата в САЩ (FDA).

Това е последното от поредицата лекарства, одобрени наскоро срещу разпространения микроб, който според официални оценки всяка година причинява десетки хиляди хоспитализации сред бебета и възрастни хора в САЩ.

Снимка: iStock

Изследователите се стремят да създадат ваксина срещу RSV още от 60-те години на миналия век, но появата на тези ваксини стана възможна благодарение на научен пробив преди десетилетие.

"RSV е често срещана причина за заболяване при децата, а бебетата са сред най-застрашените от тежко заболяване, което може да доведе до хоспитализация", казва Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните продукти към FDA.

"Това одобрение предоставя възможност на доставчиците на здравни услуги и на бременните лица да предпазят бебетата от това потенциално животозастрашаващо заболяване."

Одобрението следва клинично проучване, включващо около 7000 бременни жени, което показва, че ваксината на "Пфайзер", наречена Abrysvo, намалява тежките заболявания, причинени от RSV, с 82% при бебета на възраст 0-3 месеца и с 69% при бебета на възраст 0-6 месеца.

Abrysvo вече е одобрена от FDA за възрастни на възраст над 60 години, както и друга ваксина на производителя на лекарства "Глаксо Смит Клайн", наречена Arexvy.

Въпреки че RSV най-често причинява леки, подобни на простуда симптоми при бебета и малки деца, той може да доведе и до по-сериозни последици като пневмония и бронхиолит.

Снимка: iStock

По данни на Центровете за контрол на заболяванията около 58 000-80 000 деца на възраст под пет години са хоспитализирани поради инфекция с RSV, което я прави водеща причина за хоспитализация сред бебетата.

Често съобщаваните нежелани реакции от бременни пациентки, получавали Abrysvo, включват болка на мястото на инжектиране, главоболие, мускулна болка и гадене.

FDA отбеляза дисбаланс в броя на преждевременните раждания между групата, получила ваксината, и тази на плацебо (5,7% срещу 4,7%), но заяви, че размерът на извадката е малък и темата заслужава допълнително проучване.

Поради това тя е изискала от "Пфайзер" да продължи проучването на риска от преждевременно раждане и прееклампсия.

След одобрението на FDA продуктът трябва да получи разрешение от CDC, която ще предложи препоръки за това как най-добре да се използва, което означава, че не е ясно дали ще бъде наличен навреме за сезона на RSV тази есен и зима.

Родителите обаче могат да потърсят друго лекарство, пише още БГНЕС. По-рано този месец регулаторните органи одобриха лечение с антитела, наречено Beyfortus, разработено от "Санофи" и "Астра Зенека", като превантивно лечение, което действа като ваксина за защита на бебета и малки деца.