Ракът на шийката на матката е сериозен проблем на общественото здравеопазване не само у нас, но и в целия свят. Това е четвъртото най-разпространено онкологично заболяване сред жените и почти винаги причината за неговото развитие е инфекция с HPV (човешки папилома вирус).

Ваксината срещу HPV е начин за превенция на инфекцията и намаляване на риска от цервикален рак. Липсата на изчерпателна и надеждна информация за ваксината обаче лишава много жени от възможността да се ваксинират и предпазят от онкозаболяването. Тина Веселинова е една от тях. Тя споделя, че като млада не е получила нужната информация от родител или лекар за рисковете, които HPV крие за женското здраве. Днес Тина е на 57 години и се възстановява от рак на маточната шийка.

"Заболяването се появи неочаквано. Винаги съм била много активен човек. Спортът е моят живот, аз съм лекоатлет и треньор", разказва Тина.

"Диагнозата ми беше поставена преди 15 години. Тичах в един малък местен маратон и едва успях да финиширам. Беше много неочаквано за човек, който тренира от 12-годишен и пробягва по около 100 км на седмица. Тогава разбрах, че нещо не е наред. Подложих се на нужните изследвания и научих, че имам рак на маточната шийка. Никога не съм очаквала, че може да се случи на мен, имайки предвид здравословния начин на живот, който водя", разкрива още лекоатлетката.

Специалистите напомнят, че всяка жена може да се погрижи за своето здраве и да се предпази от рак на шийката на матката, като се ваксинира и се подлага на редовни профилактични прегледи с вземане на цитонамазка.

"Съжалявам, че не ми е била поставена HPV ваксина, когато съм била млада, но вече съм добре информирана. Имам дъщеря на 7 години и син на 9 години и искам да ги предпазя от това, през което аз преминах. Ще се погрижа те да научат повече за човешкия папилома вирус и да получат ваксината. Ако всички родители могат да ме чуят, бих им казала: Моля ви, обърнете внимание на проблема! Ваксининацията е единственият начин да елиминираме HPV-предизвиканите онкологични заболявания и да осигурим здраве и сигурност за децата си", казва тя.