Може би сте чували за животни, които спасяват собствениците си от нещастия, предричат някакви катаклизми – като земетресения, цунамита и изригване на вулкани, но чували ли сте за животни, които лекуват хора? Може би науката, която изучава този феномен е прекалено млада, но благородните пухести продължават да доказват, че анималотерапията има за какво да съществува.

Дори и да не сте чували за анималотерапията, сигурни сме, че не сте учудени, че съществува такава алтернативна на медицината дисциплина. Животните в много отношения превъзхождат хората – безкористни са, благородни и верни до живот.  Някои неща разбират сами, за други имат усет, а трети правят без дори да сме им казали.

И като казахме, че науката е съвсем млада, трябва да споменем, че през 70-те години на миналия век учени осъзнават, че някои от животинските видове не са само мили и красиви домашни любимци, но и че те могат да ни помогнат да се избавим от стреса, депресията, да подобрят цялостното състояние на организма и духа, дори да лекуват заболявания на опорно-двигателната система,  намаляват рисковете от сърдечни заболявания, в това число и от сърдечен удар.
Замислете се дали ваши познати, които имат домашни любимци у дома, не изглеждат по-уравновесени и спокойни в сравнение с други, които нямат?

Знаете за кучетата-водачи, които помагат на незрящите си стопани. Ето и още няколко терапии с животни, от които можете да се възползвате стига да сте собственик на някое сладко пухесто четирикрако.

Лечение с кучета

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКучето е най-добрият приятел на човека. С него е и в добри и в лоши моменти. Може би в лошите дори изразява по-явно привързаността и предаността си. Хората често използват пухковците за запълване на празнотата от общуването в живота, често им говорят и споделят с тях какво им тежи. В този смисъл четирикраките любимци се явяват като психотерапевти и никога няма да се оплачат, че словоизлиянията им са дошли в повече. А терапията, което лекува с помощта на кучета е наречена канистерапия.

От друга страна, собствениците на кучета всеки ден ги разхождат поне по два пъти, за да могат да извършат физиологичните си нужди навън. Чистият въздух и разходката действат благотворно не само на тях, но и на хората, които се занимават ежедневно с тях.

Това е една от най-разпространените терапии с животни, която действа еднакво добре както при възрастни хора, така и при деца.

Лечение с котки

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosАлтернативната медицина е отделила цял раздел, посветен на косматите лечители, наречен фелинотерапия. За собствениците на котки няма да прозвучи невероятно фактът, че мъркащите любимци винаги разбират, когато те не се чувства добре, лягат на болното място, а болката малко по малко отшумява. За останалите хора, които никога не са притежавали котка, всичко това може да им се стори като фантастика. Но фактите са си факти, които обаче все още нямат научна обосновка.

Учените предполагат, че умните животинки имат способността да виждат излъчването и аурата на човека, и по този начин да усещат кога нещо не е наред. И още: мъркането на котките повишава имунитета на тялото.

Лечение с делфини

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСамо съзерцаването на делфини в морето може да донесе моментно успокоение от хармонията, която са постигнали те в дивата природа.

В столицата на Перу, Лима се стичат стотици бременни жени. Защо ли? Хотелите там предлагат интересна терапия с делфини. Бозайниците трябва да докоснат коремите на бъдещите майки. Резултатът е стимулиране на мозъка на бебето в утробата, чрез високочестотните звуци, които издават делфините.

Бозайниците помагат още на деца с говорни проблеми, а при възрастните – успокояват хора преживели силен стрес.

Лечение с коне

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosХипотерапията дава много добри резултати при лекуване на хора с увреждания в опорно-двигателната система, както и за някои видове психически заболявания. Конят се явява връзката на човека със света, той го социализира и му показва какво би могъл да постигне стига да иска. За инвалидите още първото сядане върху коня носи моментно самочувствие, тъй като той веднага започва да гледа от високо на света.

При този вид терапия обаче, всичко става под контрола на специално обучени хора.

Съществуват още терапии с магарета, маймуни, зайци, пчели, пиявици, риби и птици.  Само по себе си лечението с животни може и да не помогне, затова в повечето случаи се прилага от специалисти като допълнение към медикаментозното или хомеопатичното.