Заедно са не само като партньори и приятели, но и като две личности, стремящи се да се развиват, да градят и да израстват заедно от почти 10 години. Преминават през много етапи и от 2020 насам животът ни е пълен с нови емоции и преживявания.

Историята на Даниела и Николай е част от кампанията на ДНК – “Направи го сега”, която е насочена към образованите и икономически активни млади българи, които рядко получават подкрепа по отношение на отглеждането на своите деца.

"Сгодихме се през 2020, през 2021 се състоя нашата сватба, а тази година получихме най-страхотния подарък -

НАШИЯ СИН ЯВОР

Винаги сме искали да имаме дете. За нас това означава преди всичко един приятел в семейството, на когото да предадем всичко, което знаем и можем. Смятаме, че развитието, било то кариерно или личностно, е до време и ако няма на кого да предадеш ценностите от живота, то някак си му оставаш длъжник.

А и животът без наследство би било доста самотно, скучно и егоистично преживяване, нали?

Няма да има от кого да се учиш ти след години. Направихме го сега, защото чувстваме, че това е следващата стъпка за нас. Стъпка, която също така искахме да направим в България.

През април тази година, след 11 години в Германия (учене, работа, събиране на опит, смелост, решителност, приятелства), решихме да направим крачката обратно към родината. Доста турболенции и новости събра за нас 2022, но сме изключително горди и радостни от факта, че избрахме Явор да има възможност да расте и да има нашето детство тук - в България, близо до своите близки, близо до корените си.

Как си представям бъдещето с моето дете?

Представяме си едно безгрижно детство, каквото сме имали и ние двамата в малките градове. С много игри навън, до късно и без притеснения за сигурността на децата. Представяме си едно активно детство с добра инфраструктура за спорт и възможности за развитие. Детски градини, училища и университети, предлагащи високо социално, културно и финансово образование и развитие. Представяме си детство, изпълнено с разходки из нашата прекрасна родина. Замечтали сме си да научим нашето дете на ценности и най-важното за нас - да е здравомислещ, анализиращ и да намира решенията на трудностите и проблемите самостоятелно. Това за нас би бил ключът към доброто възпитание в този пълен с изкушения и несигурност свят.

Какво трябва да се промени в средата, за да се раждат повече деца?

Основното, поне за нас, е липсата на мотивация у младите хора. Напоследък често двамата си говорим за средата и колко решаваща е тя за ежедневните ни действия. Изминаха около 6 месеца от прибирането ни обратно в Родината и все още сме в търсене на средата, на нашия балон, в който се чувстваме добре, защитени, разбрани и обичани, доволни и мотивирани за всеки един нов ден. Търсим и знаем, че ще го намерим и изградим отново, както го направихме и в Германия. Според нас точно това намиране на собствения щастлив балон (среда) е пътят към положителния ръст на новородените. Ние хората сме тези, които определят или решават средата, в която искаме да останем. Ако нещо не ни харесва - нека го споделим, но на правилните хора, които могат да го подобрят, а не като оплакване пред приятел или колега (глас в пустиня, изяждащ вярата в нас).

С една дума промяната в средата сме ние, нашето мислене и нагласа, нашия мироглед.

А това се променя с добри примери в обществото като млади двойки, които успяват да балансират родителството и работата. Все пак хората сме социални същества и например чрез модерните платформи младите двойки с деца могат да породят нуждата и желанието на други да имат такива. И това за радост вече се случва, в световен мащаб. Пожелаваме си да се изтрие завинаги факта, че детето е пречка и тежест. То е спътник в животите ни. Относно законите - в много държави с отрицателен прираст на новородените вече има въведени бонуси за млади родители. Може би това би бил добър стимул. Не е задължително те да бъдат строго материални. Може да става въпрос за бонуси, свързани с личностното развитие на двойките. Това ще бъде едновременно както в полза на възрастните, така и би отсяло извадката от обществото, правеща деца само за парично обещетение."