Актрисата Мона Гочев, която познаваме от сериала „Революция Z”, има няколко много полезни съвета за всички родители, които планират да поемат на дълъг път с малките си деца. Това е перспектива, която плаши много от нас, но ако сме подготвени, може и да не е толкова страшно.

"Революция Z" е български сериал, разказващ за живота на група тинейджъри, които се отдават на музиката. Гледайте сериала свободно и се забавлявайте на bTV Plus. 

„Доста често пътувам сама с детето, не само в София, но и на дълъг път“, написа Мона в Инстаграм. „Реших да ви споделя моите съвети и впечатления и се надявам да бъда полезна на родителите, които им предстои пътуване или които се притесняват да шофират с дете.“

 

 

След това тя споделя съветите, които поне нея я спасяват от неочаквани и неприятни ситуации по време на пътуването.

1. Не си правете предварителен план и график. Ако можете, се съобразете със следобеден сън или пък ранно тръгване с доспиване в колата, но не се настройвайте, че детето ще спи така както си спи вкъщи.

При мен се е случвало да спи по 3 часа и да не затвори очи 7 часа.

Няма точна формула и час на тръгване и всичко зависи от детето и настроението му в деня на пътуване.

Единственото, което е важно да планирате е поне едно спиране за хапване и тоалетна. Аз обикновено спирам на бензиностанция - там има всичко необходимо.

 

 

2. Подгответе се с храна и вода. За по-дълги разстояния задължително трябва да имате вода и нещо за хапване (аз държа стек малки водички и плодови барчета в багажника винаги).

В зависимост от възрастта на детето си подгответе пюрета, адаптирано мляко или за по-големите - сандвичи, плодове, бисквити, солети и тн.

Друго задължително в кола с дете са мокрите кърпички. Дори според вас да няма нищо, с което може да се изцапа. Едно кихване ви дели от размазани сополи по седалката.

 

 

 

 

3. Игри и занимания - тук също всеки родител познава детето си и знае кое ще помогне за по- спокойно и безпроблемно пътуване. Никола не може да гледа таблет, телефон и книжки в колата, защото му става лошо, но аз не съм противник и мисля, че винаги е по-добре да пуснеш една Пепа за 20-30 минути , отколкото докато шофираш да се обърнеш назад 30 пъти, за да дадеш, изчистиш или успокоиш някой.

При нас много актуални в момента са любимите хитове - има си 3-4 любими песни на Ed Sheeran, които въртим от София до Бургас и честно казано Маргаритка взе да ми липсва.

Освен музика взимам няколко нови играчки или някои много стари и забравени.

При последното пътуване си игра един час с рубик кубче. Може ако детето е достатъчно голяма да играете игри, които не пречат на шофирането.

Ние с Никола играем на “Виждам”, като се редуваме и всеки споделя какво вижда по пътя - кола, асфалт, дърво,камион…

 

 

4. Използване на “благородни лъжи”.

Това сега не знам колко е правилно и сигурно ще има родители, които ще хейтят, но при по- напечени ситуации една измислена история помага доста.

Вчера Никола на 15-ата минута от пътуването започна да нервничи и искаше да слиза да играе да си купува сладолед и тн.

Аз му казах че във всяка кола има инсталирана полицейска камера и полицаите гледат и следят дали децата са послушни. За непослушните няма море и сладолед.

Просто и лесно - подейства. Последва тишина и спокойствие и след това 2 часа следобеден сън.

Бъдете спокойни, заредете се с търпение и кафе. И не бързайте.“

В коментарите под публикацията на Мона други родители споделят своите техники, с които успокояват децата си по време на път.

  • Велико Търново – котки в саксия, Царевец и 25 градуса през ноември
  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон