Жена с COVID-19 роди здраво дете в АГ отделението на МБАЛ-Хасково. Момиченцето с тегло 4,4 кг е дошло на бял свят с нормално раждане на 26.10 в 7:15 ч., информира началникът на отделението д-р Ергюн Кехайов.

Майката на бебето е била с положителен тест за коронавирус, заради което сектор от отделението е бил изолиран. Жената не е имала никакви симптоми на инфекцията, въпреки положителния тест. PCR тестът на момиченцето е отрицателен.

Д-р Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково, сподели, че и майката и бебето са добре. "Бебето се наблюдава отделно от другите деца. Направили сме отделна изолационна зала." 

В тази зала се приемат и родилки, които идват от бежански лагери и чието здравословно състояние не е изяснено.

Седмица по-рано съпругът на родилката умира в болницата от COVID-19.

"За съжаление съпругът загуби битката с COVID-19. Пациентът постъпи след влошаване на състоянието в централна реанимация, където седмица след това  загуби битката с болестта", разказва д-р Гелев за "Тази сутрин".

РЗИ ще разпореди как ще протича контактът между майката и бебето след изписването.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) COVID-19 не се открива в кърмата на заразени майка. Въпреки това не се знае категорично дали майките с COVID-19 могат да предават вируса чрез нея.

Припомняме, че здрави бебета се родиха от заразени майки и в Стара Загора. Майките са постъпили с коронавирус за раждането, като и двете са имали висока температура и това е усъмнило лекарите, за да им направят PCR тест. Интересното е, че и двете са били с негативен бърз тест от преди това, а PCR тестовете им обаче се оказали положителни.